Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Εκθεση : Ο ταξιδευτής Εβλιγιά Τσελεμπί

ΕΚΘΕΣΗ. «Αχ, παραδεισένια μου Αθήνα». Κι όμως, δεν είναι αυτές κουβέντες πιστού Αθηναίου ή περιηγητή της Δύσης, αλλά προέρχονται από την πένα ενός μουσουλμάνου. Το όνομα αυτού, Εβλιγιά Τσελεμπί, κεντρικό πρόσωπο της έκθεσης που έκανε εγκαίνια προχθές στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, με τίτλο «Εβλιγιά Τσελεμπί: το Βιβλίο των Ταξιδιών». 

Τη φράση αυτή του Τσελεμπί ανέφερε ο Ηλίας Κολοβός, επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο οποίος και μίλησε για τη ζωή και το έργο του Τσελεμπί πριν από τα επίσημα εγκαίνια. Η έκθεση διοργανώνεται στην Αθήνα από το British Council και το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του προγράμματος Our Shared Europe, με στόχο τον διάλογο για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση με τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Ωστόσο, πρόκειται για μια έκθεση που κατέστη εφικτή χάρη στη συνεργασία ανάμεσα στο Βρετανικό Συμβούλιο, τον οργανισμό Maslaha και την εταιρεία design Effusion, στην οποία συμμετείχαν σημαντικά ιδρύματα και ιδιώτες όπως η Khalili Art Collection, η Royal Academy of Music, ο κινηματογραφιστής Suki Chan, ο τουρκικής καταγωγής ποπ σταρ Mercan Dede, καθώς και οι μελετητές της Οθωμανικής Ιστορίας, Caroline Finkel, Donna Landry και Gerald Maclean. Δημιούργησαν μια μοναδική έκθεση, ψηφιακής μορφής, που αφηγείται ένα πραγματικό αλλά και πνευματικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, τη Βιέννη και το Λονδίνο και πώς ο οθωμανικός πολιτισμός επηρέασε το Λονδίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη μέσα από τη μουσική, την ιατρική και τις τέχνες.

Ο Εβλιγιά Τσελεμπί, ο ήρωας της έκθεσης, υπήρξε ταξιδευτής, αφηγητής ιστοριών, άνθρωπος των γραμμάτων, μουσουλμάνος, στρατιώτης, μουσικός και πολίτης του κόσμου. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1611, όταν ήταν 21 ετών, είδε ένα όνειρο που τον κίνησε να ταξιδέψει για την υπόλοιπη ζωή του στην οθωμανική αυτοκρατορία, η οποία τότε εκτεινόταν από τα βάθη της Ανατολίας μέχρι την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, και να γράψει το βιβλίο των ταξιδιών με τίτλο Seyahatname (Σεγιαχατναμέ). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου.

Του Ηλία Μαγκλίνη
6.4.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis