Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σε δίκη ύποπτος παραδικαστικού ("Μαφία των πλειστηριασμών")

Για απειλές σε βάρος του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της "μαφίας των πλειστηριασμών"

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών παραπέμπεται σήμερα ο 54χρονος πολιτικός μηχανικός Στ. Γ., βασικός ύποπτος για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα (ή «μαφία των πλειστηριασμών») που απεκαλύφθη το περασμένο φθινόπωρο. Κατηγορείται για «απειλές και παράνομη βία» σε βάρος του 67χρονου Δ. Π., ο οποίος αποτελεί τον βασικό μάρτυρα στην έρευνα της ΕΛ. ΑΣ. για τη δράση του κυκλώματος.

Η παραπομπή σε δίκη του πολιτικού μηχανικού δεν αφορά τη φημολογούμενη συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση, αλλά περιστατικό που σημειώθηκε τη νύχτα της 30ής προς 31ης Οκτωβρίου στην Καλλιθέα, όταν άγνωστος άφησε στην είσοδο του σπιτιού του προστατευόμενου μάρτυρα, φάκελο με σφαίρα από καλάζνικοφ και ένα απειλητικό σημείωμα. Το χειρόγραφο ανέφερε: «Μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού. Νυν δε επέστη ο καιρός του συντριβήναι και εκλείψουσι από προσώπου ΓΗΣ» απόσπασμα κειμένου του Αποστόλου Παύλου). Επιπλέον, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πολιτικός μηχανικός και άλλο ένα άτομο, για το οποίο έχουν επίσης προκύψει ενδείξεις εμπλοκής στη δράση του «παραδικαστικού», είχαν απειλήσει τηλεφωνικά τον 67χρονο. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι τη νύχτα της 31/10 συνεργάτης του πολιτικού μηχανικού είχε καλέσει τον μάρτυρα προκειμένου «να ανακαλέσει ότι έχει καταθέσει εναντίον τους» με τη δέσμευση να του παράσχουν «πλήρη κάλυψη και προστασία σε οικονομικό, επαγγελματικό και δικαστικό επίπεδο». Ο 67χρονος Δ. Π. είχε απορρίψει την πρόταση, προκαλώντας την οργή του συνομιλητή του: «Εφόσον το απορρίπτεις, ένα πράγμα μένει. Αυτή η νύχτα θα είναι η τελευταία σου, θα δεις τι έχει να γίνει».

Καταθέτοντας για το συμβάν, ο προστατευόμενος μάρτυρας είχε επίσης υποστηρίξει στους αστυνομικούς ότι «δύο άγνωστα άτομα με καλέσανε την προηγούμενη εβδομάδα απειλώντας τη ζωή της κόρης μου, του γιου μου και τη δικιά μου. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο με απείλησε ότι θα με ξεκοιλιάσει για όσα έχω πει» λέει στην κατάθεσή του. Στην προανακριτική του απολογία ο πολιτικός μηχανικός αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «αστειότητες» και «κατασκευασμένες», αρνούμενος ότι είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον καταγγέλλοντα «τις τελευταίες 30 ημέρες».

Η μήνυση του 67χρονου ξεκίνησε να δικάζεται στις 15 Νοεμβρίου. Επειτα από αιτήματα, την πρώτη φορά του κατηγορουμένου και τη δεύτερη του εισαγγελέα Εφετών κ. Ι. Ντογιάκου που χειρίζεται την υπόθεση του «παραδικαστικού», η δίκη αναβλήθηκε δύο φορές και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Από τα πρακτικά της δίκης της 15ης Νοεμβρίου προκύπτει ότι ο 67χρονος μάρτυρας είχε υποστηρίξει ενώπιον του δικαστηρίου (αναφερόμενος στον πολιτικό μηχανικό και φερόμενο ως εγκέφαλο του παραδικαστικού κυκλώματος) ότι «με κάλεσε τον Οκτώβριο και μου είπε ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνά τους, ότι φταίω εγώ και ότι μαζί με δικηγόρους θα πάνε στον Ντογιάκο και θα πάρουν πίσω τους φακέλους και ότι η καταγγελία μου θα μπει στο αρχείο».

Σημειώνεται ότι η ογκώδης δικογραφία για τη δράση του κυκλώματος βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο στην Εισαγγελία και εκκρεμεί η άσκηση ποινικών διώξεων.

Του Γιάννη Σουλιώτη
14.4.2011

Σχόλιο δικό μας :
Περιμένουμε εναγωνίως να μάθουμε εάν πραγματοποιήθηκε η δίκη (διαφορετικά θα σημαίνει πως η υπόθεση πάει για παραγραφή), ποιά ήταν η τελική απόφαση και , το σπουδαιότερο εφόσον υπάρξουν  κυρώσεις για τους ενόχους και τους συνεργάτες τους κατά πόσον οι αποφάσεις θα εκτελεστούν..... Επίσης θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε εάν η έρευνα επελταθεί και σε συνεργούς που είναι ολοφάνερο πως υπάρχουν στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και σχετίζονται με την υπόθεση της "μαφίας των πλειστηριασμών"......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis