Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Το μοντέλο Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη

Με 4.500 μπλε κάδους ανακύκλωσης, με 10-15 νέα απορριμματοφόρα, με μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, με τη συμμετοχή των πολιτών σ’ ένα νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτών αν υπάρξει και πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδιάζει η δημαρχιακή αρχή να απαλλάξει τη Θεσσαλονίκη από τον εφιάλτη των σκουπιδιών. Πάντως, για τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, «η χρησιμοποίηση ενός μείγματος δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας και ιδιωτών είναι η πιο καλή λύση».

Τέσσερις φορές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου το πρόβλημα έπνιξε την πόλη, οδηγώντας τους κατοίκους σε απόγνωση.

Την πρώτη φορά δεν υπήρχε ικανός αριθμός απορριμματοφόρων, τη δεύτερη δεν υπήρχαν ανταλλακτικά, την τρίτη δεν υπήρχε πετρέλαιο και την τέταρτη δεν υπήρχε, εκτός των παραπάνω, και το έκτακτο προσωπικό της αποκομιδής λόγω λήξης των συμβάσεων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης έφθασε ουκ ολίγες φορές στα πρόθυρα της... έκρηξης επιστρατεύοντας για την αποκομιδή -και πριν η πόλη μετατραπεί σε μια άλλη... Νάπολη- ακόμη και τον Στρατό.

«Θα συμμαχήσω και με τον Στάλιν για να καθαρίσει η πόλη από τα σκουπίδια», είχε πει πρόσφατα, ζητώντας από τους Θεσσαλονικείς υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, δεσμευόμενος ότι «έως το τέλος του χρόνου η Θεσσαλονίκη θα είναι μια υποδειγματική πόλη στην καθαριότητα».

Ο κ. Μπουτάρης επενδύει ουσιαστικά σε αυτό που ένας δήμαρχος με τη δική του επιχειρηματική και οικολογική φιλοσοφία μπορεί να προσβλέπει: στην ανακύκλωση σε συνδυασμό με ένα νέο βελτιωμένο σύστημα διαχείρισης -αποκομιδής, που θα δίνει έμφαση στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα εστίασης που παράγουν τα περισσότερα σκουπίδια.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τονίζει ότι τα σκουπίδια είναι πολύπλοκο πρόβλημα λόγω της διάλυσης που βρήκε στον τομέα της καθαριότητας και της δυσκαμψίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσθέτει ότι «το σκουπίδι έχει κέρδος». Με δεδομένο ότι το ανακυκλώσιμο υλικό φτάνει το 70%, ο δήμος θα εξετάσει και μέσω ΕΣΠΑ το ενδεχόμενο ενός αυτόνομου, δικού του συστήματος διαχείρισης - ανακύκλωσης στο μέλλον.

«Δεν μπορεί ένας τόνος σκουπιδιών να στοιχίζει στον δήμο 280 ευρώ και στον ιδιώτη 90», λέει ο ίδιος, τονίζοντας πως «ο δήμος πρέπει να κατεβάσει το κόστος τουλάχιστον στα 120 ευρώ».

Στις πρόσφατες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να χρησιμοποιηθούν συνεργεία ιδιωτικών εταιρειών, ο δήμαρχος απάντησε ότι αυτό έγινε για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την παρατεταμένη συσσώρευση σκουπιδιών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δήμος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρείες σε περιόδους κρίσης.

Η υπογραφή της σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες) αναμένεται να φέρει στην πόλη από το καλοκαίρι 4.500 κάδους αλλά και απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, που «θα σηκώνουν» τα χρήσιμα υλικά τα οποία σήμερα καταλήγουν εξ ολοκλήρου μαζί με τα οργανικά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν υλοποιείται κανένα πρόγραμμα ανακύκλωσης στον κεντρικό δήμο.

Η συμμετοχή των δημοτών σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανακύκλωσης είναι το κλειδί της επιτυχίας, αφού αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό ποσοστό τους 350-400 τόνους που παράγονται καθημερινά στην πόλη.

Αν οι πολίτες ανταποκριθούν, ο κ. Μπουτάρης πιστεύει -όπως τόνισε στην «Κ»- ότι θα υπάρξει μείωση των σκουπιδιών κατά 50% στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στην επισήμανση ότι πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν έχει πετύχει καμία μεγάλη ελληνική πόλη, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος αυτού του σχεδιασμού τοποθετείται μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Του Θανάση Τσιγγάνα
17.4.11

Σχόλιο δικό μας :
Εμείς πάντως τασσόμαστε υπέρ του να παραμβαίνει ο δήμος σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των τμημάτων καθαριότητας και επικροτούμε την παρέμβαση του κ. Μπουτάρη να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιωτική εταιρεία όποτε η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Μακάρι να γινόταν και στον δικό μας δήμο αυτό κάθε φορά που πνιγόμαστε στα σκουπίδια.  Οι ασυμφωνίες ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας κάθε δήμου και την ηγεσία του αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους και όχι τον δημότη μιας περιοχής ο οποίος καταβάλλει τα δημοτικά τέλη για 365 ημέρες το χρόνο και όχι για όσες μέρες εργάζονται οι της υπηρεσίας καθαριότητας...Σε τελική ανάλυση δεν ενδιαφέρει τον δημότη εάν κάποιος προσλήφθηκε ως εργάτης καθαριότητας και κατόπιν πήρε μετάταξη σε άλλη υπηρεσία.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis