Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Εριξαν ραδιενεργό νερό στη θάλασσα

TOKIO. Από το κακό στο χειρότερο μοιάζει να πηγαίνει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα που επλήγη κατά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και έκτοτε εκπέμπει ραδιενέργεια στο περιβάλλον. Χθες, αξιωματούχος της Τokyo Electric Power, της διαχειρίστριας του εργοστασίου, με δάκρυα στα μάτια και φωνή που έσπαγε από την συγκίνηση, ανακοίνωσε ότι κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Ιάπωνες μηχανικοί αναζητούν παντοιοτρόπως όχι απλώς λύση για τα προβλήματα του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, αλλά και το σημείο διαρροής της ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Την Κυριακή αναφέρθηκε ως υπαίτια για τη διαρροή μία ρωγμή 20 εκατοστών σε φρέαρ του αντιδραστήρα Νο 2, η οποία δεν κατέστη δυνατό να σφραγιστεί τις προηγούμενες ημέρες. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν εάν πρόκειται για το μοναδικό σημείο διαρροής.

Την ίδια στιγμή εργάτες στη Φουκουσίμα καταβάλλουν προσπάθεια να «χαρτογραφήσουν» την πορεία του ραδιενεργού ύδατος που διαρρέει από τον αντιδραστήρα στη θάλασσα, τοποθετώντας στο νερό άλατα μπάνιου που του δίνουν γαλακτερό χρώμα. Ετσι είναι δυνατό να δει κανείς ποια είναι η πορεία του. Επίσης, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατασκευαστούν δύο τεράστια παραπετάσματα από πολυεστέρα, τα οποία θα τοποθετήσουν μέσα στη θάλασσα για να περιορίσουν την επέκταση της ραδιενεργού ρύπανσης στον θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τokyo Εlectric Power, oι δέκα χιλιάδες τόνοι που απελευθερώθηκαν στη θάλασσα είχαν 500 φορές υψηλότερη ραδιενέργεια από τα επιτρεπόμενα όρια. Η απόφαση, μάλιστα, να διοχετευθούν στη θάλασσα ελήφθη, επειδή κρίθηκε προτιμότερο να δημιουργηθεί θέση στις δεξαμενές, ώστε να αποθηκευτεί εκεί νερό με πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η Τokyo Electric Power προσπαθεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την απόλυτη αδυναμία της όχι μόνο να προλάβει την πυρηνική κρίση, αλλά και να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που επακολούθησε.

Εμμεσα πυρά της ΙΑΕΑ
Για πρώτη φορά, όμως, η εταιρεία δέχθηκε βέλη εμμέσως και από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, ο οποίος επέκρινε την Ιαπωνία -χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία- για την έλλειψη ετοιμότητας και δυναμικής αντίδρασης μπροστά στην τραγωδία. «Οφείλουμε να διδαχθούμε απ' όσα συμβαίνουν σήμερα στη Φουκουσίμα. Είναι σαφές ότι όσα έκαναν τα κράτη-μέλη, τα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμα κι εμείς δεν είναι αρκετά. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να ενισχύσουμε την ασφάλεια αυτών των εργοστασίων», τόνισε ο Αμάνο κατά την εναρκτήρια ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους 72 κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την αναθεώρηση της Σύμβασης Πυρηνικής Ασφάλειας του 1996. Επίσης υπογράμμισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν σχετικά με το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. «Αυτή την αγωνία τους πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας», εξήγησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους διαφάνειας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική ενέργεια.

Mε το σταγονόμετρο οι πληροφορίες
Οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε κάθε αντιδραστήρα του συγκροτήματος Φουκουσίμα Ντάι-Iτσι παραμένουν λιγοστές. Δεν έχει ανακοινωθεί π. χ. ποιου αντιδραστήρα ή ποιων αντιδραστήρων οι πυρήνες έχουν περιέλθει σε μερική τήξη, απελευθερώνοντας τη ραδιενέργεια που μετριέται στον αέρα και στο νερό γύρω από το εργοστάσιο. Με πρόχειρα μέσα διοχετεύεται διαρκώς νερό γύρω από τους αντιδραστήρες, ώστε να αποτραπεί η πλήρης τήξη των πυρήνων. Είναι επίσης βέβαιο ότι έχουν σημειωθεί ρωγμές στα τσιμεντένια κελύφη αντιδραστήρων. Στις αίθουσες ελέγχου αποκαταστάθηκε ο ηλεκτροφωτισμός, αλλά όχι οι ενδείξεις των οργάνων.
Τα υπόγεια του συγκροτήματος είναι γεμάτα ραδιενεργό νερό, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αποκατάστασης του κανονικού συστήματος ψύξης. Στον αντιδραστήρα 2 η ραδιενέργεια έχει φθάσει τα 1.000 mSv/h, που ισοδυναμεί με την ανώτατη επιτρεπτή δόση ενός έτους σε 15 λεπτά.

5.4.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis