Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Θεσσαλονίκη : Τέλος σε παράνομα τραπεζοκαθίσματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σχέδιο απελευθέρωσης των πεζόδρομων, πεζοδρομίων και πλατειών από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκηση Μπουτάρη προχωρώντας και σε κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών με σιδεριές και νάιλον, που έχουν στηθεί μπροστά από εκατοντάδες καταστήματα εστίασης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποστείλει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης σχετικές επιστολές ζητώντας να προχωρήσουν οι ίδιοι στο ξήλωμά τους, «αλλιώς θα το πράξουν οι υπηρεσίες του δήμου».

Στην πλειονότητά τους αυτές οι κατασκευές στήθηκαν αρχικά με το πρόσχημα να προστατεύονται οι πελάτες από το κρύο και τις βροχές, αλλά πολλαπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες νύχτες μετά την επιβολή της απαγόρευσης καπνίσματος, για να εξυπηρετούνται οι θεριακλήδες. Το κακόγουστο φαινόμενο πλήττει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε μια προσπάθεια επαγγελματικού συναγωνισμού οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο. Συνεπικουρούμενες από παράνομα παρκαρισμένα Ι.Χ. και μοτοσικλέτες, κάνουν απροσπέλαστη την κυκλοφορία των πεζών.

Με διαδικασία ανοιχτού διαλόγου στην οποία συμμετείχαν γονείς, καθηγητές, κάτοικοι της περιοχής, εκπρόσωποι της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών και ιδιοκτήτες καταστημάτων, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε χθες προκειμένου να βάλει τάξη στο χάος σε Ικτίνου και Ζεύξιδος, τους πρώτους δρόμους που πεζοδρομήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1984, αλλά οι... παρεμβάσεις τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και καναπέδων των τελευταίων χρόνων τούς έχουν καταστήσει παράδειγμα προς αποφυγήν.

Οπως αναφέρθηκε, οι ιδιοκτήτες των περίπου 15 καφέ μπαρ, εστιατορίων και των άλλων χώρων εστίασης τριπλασίασαν αυθαίρετα τα τραπεζοκαθίσματά τους φτάνοντας να καταλάβουν το 80% των χώρων. Για την Ικτίνου παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς εκεί λειτουργεί σχολικό συγκρότημα (δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο) και τα τραπεζοκαθίσματα είχαν φτάσει στην είσοδο του σχολείου.

Καταστηματάρχες που αναγνωρίζουν το πρόβλημα συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο σχέδιο που παρουσίασαν οι υπηρεσίες του δήμου για τους χώρους ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, ανοίγοντας διαδρόμους διέλευσης των πεζών και απελευθερώνοντας την πλευρά του σχολείου. Οπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού κ. Ανδρέας Κουράκης, το επόμενο βήμα είναι να γίνουν διαγραμμίσεις και μόνιμοι καλαίσθητοι διαχωρισμοί ανάμεσα στους χώρους των καταστημάτων. Η «συμφωνία για την Ικτίνου» αναμένεται να λειτουργήσει ως οδηγός για άλλα σημεία στο κέντρο, όπως η πλατεία Αριστοτέλους, τα Λαδάδικα, η αγορά Βλάλη, η πλατεία Ναυαρίνου.

Τοπυ Θανάση Τσιγγανα
6.4.2011

Σχόλιο δικό μας :
Μήπως να μετακόμιζα στη Θεσσαλονίκη??? Γιατί εδώ στην Αθήνα ζιγκ ζαγκ πρέπει να κάνει ο πεζός για να προσπεράσει τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει σχεδόν το σύνολο των κατά τα άλλα αποκαλούμενων "πεζο-δρομίων"......Εύχομαι να γίνει πραγματικότητα η  προς το παρόν πρόθεση του κ. Μπουτάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis