Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Τι προβληματίζει τις τραπεζικές διοικήσεις

Για τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης των χορηγήσεων την εφετινή χρονιά, βυθίζοντας την οικονομία περαιτέρω στην ύφεση, προειδοποιούν επιτελικά στελέχη τραπεζών στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιμείνει στην επιστροφή μέρους της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις εγχώριες τράπεζες.

Με τις καταθέσεις να υποχωρούν και τις αγορές να παραμένουν ερμητικά κλειστές λόγω της αβεβαιότητας για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης, δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα πλην της αντίστοιχης μείωσης στις χορηγήσεις δανείων, υπογραμμίζει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος τράπεζας.

Μείωση καταθέσεων
Μια μείωση των καταθέσεων κατά 15-20 δισ. ευρώ, συνεχίζει, δίχως τη βοήθεια της ΕΚΤ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με αντίστοιχη μείωση των δανείων, γεγονός που θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία, επιτείνοντας την ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5%, παρά την ενίσχυση των χορηγήσεων κατά 3,1%. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συνδρομή, που μεταφράζεται στην παροχή άπλετης ρευστότητας του ευρωσυστήματος. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει περί τα 95 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε και η οποία εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε διαδικασία απόσυρσης.

Ωστόσο, η μεγάλη μείωση των καταθέσεων το 2010, που έφτασε τα 30 δισ. ευρώ, η οποία συνεχίζεται και φέτος εξαιτίας της ύφεσης, επιβάλλει την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών. Η επέκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου κατά 30 δισ. ευρώ αναμένεται να δώσει στις τράπεζες νέα πρόσβαση σε ρευστότητα, πάντα μέσω της ΕΚΤ, ύψους 20 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών από το ευρωσύστημα στα 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν οι εμπορικές τράπεζες υποχρεωθούν να επιστρέψουν μέρος της ρευστότητας που έχουν λάβει από την ΕΚΤ και παράλληλα συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων, τότε ορατός είναι ο κίνδυνος μιας μεγάλης μείωσης των χορηγήσεων, προκαλώντας σοκ στην οικονομία και εκτοξεύοντας τον ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ σε δραματικά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, η τρόικα πιέζει και ζητάει από τις τράπεζες την ανάληψη δράσεων για την απεξάρτηση από την έκτακτη ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Eτσι, η νέα –ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες– ρευστότητα στο πλαίσιο της επέκτασης των εγγυήσεων θα δοθεί με αυστηρές προϋποθέσεις.

Προσχέδια
Τις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου, οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προσχέδια για τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, τα οποία θα περιλαμβάνουν δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αναδιάρθρωση των ισολογισμών, την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης και τη μείωση της εξάρτησής τους από το ευρωσύστημα. Θα ακολουθήσει περίοδος διαβούλευσης των εμπορικών τραπεζών με την τρόικα και μέχρι το τέλος Μαΐου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά σχέδια. Βάσει των σχεδίων, η τρόικα θα εγκρίνει το ποσό από τις εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα, ωστόσο το ποσό δεν θα χορηγηθεί εφ’ άπαξ, αλλά με... δόσεις.
H τρόικα θα αξιολογεί την πρόοδο της κάθε τράπεζας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και βάσει της αξιολόγησης, θα απελευθερώνει ρευστότητα, ακριβώς όπως γίνεται και για την Ελληνική Δημοκρατία. Eτσι, αν μια τράπεζα δεν πραγματοποιήσει έγκαιρα όσα έχει υποσχεθεί, θα κινδυνεύει να μη λάβει τη δόση της ρευστότητας που της αντιστοιχεί.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απαίτηση της τρόικας για τη σταδιακή επιστροφή της ρευστότητας των 95 δισ. ευρώ είναι ρητορική και έχει κυρίως έμμεσο στόχο: να ασκήσει πίεση στις διοικήσεις να προχωρήσουν γρήγορα στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και σε κινήσεις συνένωσης δυνάμεων.

Του Γιαννη Παπαδογιαννη / g. papadogiannis@gmail. com
7.4.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis