Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

TEE: στα 2,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου

Στο δυσθεώρητο ύψος των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τοποθέτησε το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) τις οφειλές του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους μελετητές, ποσό που προκύπτει από εκτελεσμένα έργα. Το ποσό αυτό αγγίζει το 1% του ΑΕΠ και είναι αισθητά υψηλότερο από τα 1,8 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν μέχρι πρότινος οι οφειλές, καθώς εδώ και κάποιους μήνες το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών προς τις εταιρείες, όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ στηρίζει τη σχετική ομόφωνη απόφαση των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν το σύνολο των κατασκευαστικών εταιρειών της χώρας, να προβούν σε 15νθήμερη αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας τα οφειλόμενά τους. Πριν από λίγες εβδομάδες, οι τεχνικές εταιρείες είχαν προχωρήσει σε 48ωρη αποχή από τις δημοπρατήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αναφορικά με την αποκατάσταση της ροής των πληρωμών από το Δημόσιο.

Ετσι, προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε μια πρωτοφανή για τον κατασκευαστικό κλάδο ενέργεια, μιας και το σχετικό πρόβλημα δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν.

Ενίσχυση οικοδομικής δραστηριότητας
Σύμφωνα με το ΤΕΕ, «λεφτά υπάρχουν», με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Σπίρτζη να δηλώνει ότι τα οφειλόμενα ποσά μπορούν να εξασφαλιστούν από το νέο «πακέτο» στήριξης των τραπεζών 30 δισ. ευρώ. Ο ίδιος πρότεινε επίσης μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ανάληψη δέσμευσης από τις τράπεζες ότι θα διαθέσουν συγκεκριμένο ποσό από το πακέτο στήριξης που θα λάβουν, για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Αντίστοιχα, θα πρέπει να σταματήσουν οι συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που γίνονται μεν για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά που επί της ουσίας έχουν αντίθετα αποτελέσματα, ενώ αίτημα του τεχνικού κόσμου είναι και η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

30.3.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis