Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ωρα να πληρώσουν και οι φοροφυγάδες

Στη σύλληψη της φοροδιαφυγής ή καλύτερα ενός μικρού μέρους της εστιάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βάζοντας ως στόχο έσοδα 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας (όταν η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ ετησίως), ο οποίος είναι άκρως ρεαλιστικός.

Βεβαίως τα έως τώρα αποτελέσματα της κυβέρνησης στον τομέα αυτόν είναι πενιχρά. Και στο παρελθόν το ΣΔΟΕ έχει δώσει λίστες με ονόματα επιχειρηματιών, μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων και άλλων που ελέγχονταν για φοροδιαφυγή, αλλά τίποτε δεν έχει γίνει. Οι περισσότερες περιπτώσειςόπως αυτή του κέντρου διασκέδασης στη Μύκονο Νammos, των γιατρών του Κολωνακίου ή εταιρειών εμπορίας καυσίμων- έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης χωρίς αποτέλεσμα. Και τούτο διότι η δαιδαλώδης φορολογική νομοθεσία αφήνει δεκάδες παράθυρα και παραθυράκια για νομικούς ελιγμούς που οδηγούν στην παραγραφή ή στην επιβολή προστίμων υποπολλαπλάσιων των κερδών που αποφέρει η φοροδιαφυγή.

Επιπλέον, η ίδια νομοθεσία, η οποία επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, καθιστά κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επιχειρηματία εν δυνάμει όμηρο στα χέρια κάποιου κακού δημοσίου υπαλλήλου. Η κακή οργάνωση, οι πελατειακές σχέσεις και η εκτεταμένη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων στους οποίους έχει ανατεθεί το κυνήγι της φοροδιαφυγής είναι αναμφίβολα κάποιες από τις ρίζες του κακού.

Για να παταχθεί λοιπόν η φοροδιαφυγή θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βασικά πράγματα.

Πρώτον, να απλοποιηθεί η φορολογική νομοθεσία και από τόμους που είναι σήμερα να περιοριστεί σε μερικές σελίδες. Αρκεί να αντιγράψουμε τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της ευρωζώνης.

Δεύτερον, οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να έρχονται σε προσωπική επαφή με τους υπαλλήλους των ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχουν το Ιnternet και τα ταχυδρομεία για τη διεκπεραίωση των πάσης φύσεως εργασιών.

Και, τρίτον, επιβολή αυστηρών ποινών σε κάθε φορολογούμενο που αποκρύπτει φορολογητέα ύλη. Αν κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας που παραβαίνει τον νόμο αντιμετωπίζει πρόστιμα μεγαλύτερα από το κέρδος της φοροδιαφυγής, είναι απλά θέμα χρόνου να πειθαρχήσει. Αν ξέρει ότι θα μπει λουκέτο στην επιχείρησή του ή ότι ο ίδιος θα πάει φυλακή, θα το ξανασκεφθεί.

Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Διότι αν αποτύχει είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα μέτρα σε βάρος των γνωστών κορόιδων, των μισθωτών και των επιχειρήσεων. Οσων δηλαδή δεν μπορούν να ξεφύγουν και έχουν σηκώσει ως τώρα το κύριο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μια νέα επιβάρυνση θα είναι εξαιρετικά άδικη και δύσκολα θα γίνει αποδεκτή αν δεν έχουν πληρώσει και όσοι έκαναν περιουσίες φοροδιαφεύγοντας.

Πηγή Το Βήμα
30.4.2011
Του Γ. Παπαιωάννου
gpapai@dolnet.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis