Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εγκλωβισμένο στα Προπύλαια το Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Η Ελλάδα υποδέχεται τους τουρίστες της παρουσιάζοντας την ωραιότερη μεριά του κέντρου της Αθήνας –τα Προπύλαια, την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη– κατειλημμένη από μια χούφτα μετανάστες, για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τι κάνουν στον χώρο και τι διεκδικούν...». Πρόκειται για ένα πικρό σχόλιο που έκανε πρόσφατα στην «Κ» καθηγητής της Νομικής Αθηνών, ο οποίος κάθε μέρα βγαίνοντας από τον σταθμό του μετρό περνάει μπροστά από τα Προπύλαια για να κατευθυνθεί στη σχολή. «Στην αρχή ξεκίνησαν με απεργία πείνας. Κατόπιν δεν γνωρίζω τι συμβαίνει. Αυτό που βλέπω είναι ότι έχουν στήσει ένα τσαντίρι. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και χημική τουαλέτα. Νερό από πού παίρνουν; Από το ίδρυμα; Τι κάνει η πρυτανεία για το πρόβλημα;», αναρωτήθηκε ο πανεπιστημιακός, και ήταν σαφείς οι αιχμές του για τη στάση των πρυτανικών αρχών του ιδρύματος.

Πλήρες κενό
Τα ερωτήματα του έμπειρου πανεπιστημιακού απέκτησαν μία ξεκάθαρη θέση στο κάδρο του προβλήματος, ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ για την «αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στο κέντρο της Αθήνας». «Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα η προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στη βία, στην ανομία, στην κατάλυση της συντεταγμένης λειτουργίας της κοινωνίας», τονίζει η ΠΟΣΔΕΠ στην ανακοίνωσή της, την οποία κλείνει ως εξής: «Η ομοσπονδία δηλώνει ότι σε συνεργασία με τις άλλες ομοσπονδίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας και ευνομίας, καθώς και θα στηρίξει τις ηγεσίες των ιδρυμάτων στις όποιες πρωτοβουλίες τους». Δηλαδή, στο... πλήρες κενό!
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ΠΟΣΔΕΠ επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Δήμο Αθηναίων για το θέμα. Ομως, θεωρείται δεδομένο ότι η όποια προσπάθεια θα περιοριστεί σε επικοινωνιακά events με ελάχιστη ουσιαστική αξία, από τη στιγμή που οι ηγεσίες των πανεπιστημίων του κέντρου της Αθήνας δείχνουν να μη θέλουν να αγγίξουν την «καυτή πατάτα», υπό τον φόβο των «αντιποίνων».
Η σημερινή ηγεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη, ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενώ ο χώρος μπροστά στα Προπύλαια είχε ήδη καταληφθεί από τους λιγοστούς μετανάστες (και τους συμπαραστάτες τους), που ζητούν πολιτικό άσυλο. Τι έπραξε έκτοτε; Υπό τη δικαιολογία ότι ο χώρος των Προπυλαίων αποτελεί πανεπιστημιακό άσυλο, η ηγεσία του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας επιδεικνύει ανοχή με τα χαρακτηριστικά του Πόντιου Πιλάτου. «Μην μου ζητάς να διαχειριστώ εγώ το πρόβλημα, χωρίς να σκέφτεσαι ότι πρέπει να αντιμετωπίσω και τις συνέπειες» μοιάζει να είναι το επιχείρημα του πρυτανικού συμβουλίου. Ο φόβος είναι μήπως κάποια απόφαση των πρυτάνεων προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των διαφόρων ομάδων, κυρίως εξωπανεπιστημιακών, που δεν διστάζουν να καταλάβουν τα Προπύλαια.

Τα ίδια ερωτήματα
Η συμπεριφορά της πρυτανείας δείχνει ότι το πινγκ πονγκ των ευθυνών δεν είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο αριστεύουν μόνο οι πρωταγωνιστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Το πρόβλημα με την αποποίηση ευθυνών ξεκινά από χαμηλά, και, ευρύτερα, «αποτελεί έκφανση της απροθυμίας των σύγχρονων Ελλήνων να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», όπως τόνισε στην «Κ» ο ίδιος καθηγητής της Νομικής Σχολής.
Το θέμα των Προπυλαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την εμβληματική του αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 ο προηγούμενος πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας παραιτήθηκε από τη θέση του υπό παρόμοιες συνθήκες. Δύο ημέρες νωρίτερα –κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας– ο κ. Κίττας και οι συνεργάτες του είχαν αντιμετωπίσει τους αναρχικούς, που είχαν σπάσει την πόρτα των Προπυλαίων, είχαν εισέλθει στο χώρο και είχαν βιαιοπραγήσει κατά των πανεπιστημιακών. Και τότε οι πρυτανικές αρχές διερωτώντο (για προφανείς λόγους), εάν ο χώρος μπροστά στην είσοδο των Προπυλαίων είναι άσυλο και εάν πρέπει η Αστυνομία να επέμβει κατά τον αναρχικών. Δεκαοχτώ μήνες αργότερα, οι νέες πρυτανικές αρχές δείχνουν να θέτουν τα ίδια ερωτήματα ακολουθώντας τον δρόμο της προηγούμενης ηγεσίας. «Ναι, αλλά μέχρι πότε αυτή η οπισθοχώρηση;», αναρωτιέται, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΟΣΔΕΠ...

Του Απόστολου Λακασά
24.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis