Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ρωμιοί ζωγράφοι στο Τοπ Καπί

Ανοιξε τις πύλες της στο ιστορικό παλάτι, με 100 έργα Ελλήνων καλλι-τεχνών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, οι οποίοι γεννήθηκαν ή έζησαν στην Πόλη

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση ζωγραφικής άνοιξε τις πύλες της στο ιστορικό παλάτι του Τοπ Καπί, που αποτελούσε την επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πρόκειται για την παρουσίαση 100 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι γεννήθηκαν ή έζησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Σημαντικό γεγονός στα πολιτιστικά πράγματα της Πόλης υπήρξαν τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργανώθηκε από τη διεύθυνση του Μουσείου του Παλατιού Τοπ Καπί και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ερτουγούλ Γκιουνάι και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έχει τη στήριξη του διευθυντή του Μουσείου Τοπ Καπί κ. Γιουσούφ Μπενλί και του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασιλείου Μπαρνόβα.

Τα 100 έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Τοπ Καπί, του Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων είναι και επιλεγμένες εικόνες από τις ρωμαίικες εκκλησίες της Πόλης.

Η έκθεση είχε ως έναυσμα το βιβλίο που δημιούργησε η ερευνήτρια Μάιντα Σαρρή με τίτλο "Ρωμιοί Ζωγράφοι της Πόλης". Ανάμεσα στους πίνακες που εκτίθενται συγκαταλέγονται πορτρέτα Οθωμανών σουλτάνων και προυχόντων, πορτρέτα πατριαρχών από τη συλλογή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εικόνες από εκκλησίες και πίνακες με τοπία της Πόλης και νεκρές φύσεις.

"Δεν είμαστε ξένοι"
"Η ρωμαίικη κοινότητα και το ρωμαίικο Πατριαρχείο είμαστε μέρος αυτής της χώρας και αυτής της κοινωνίας. Δεν είμαστε ξένοι, πρόσφυγες, μετανάστες, εδώ γεννηθήκαμε και εδώ μεγαλώσαμε", ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Η δική μας κουλτούρα, η κουλτούρα των Αρμενίων και των Συροϊακωβιτών, είναι μέρος της χώρας και του πολιτισμού".
Κατά την περιήγηση των επισήμων στην έκθεση ο Πατριάρχης έδειξε στον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού το πορτρέτο του παππού του που είχε δημιουργήσει ένας δικός του θείος. Ο κ. Γκιουνάι από την πλευρά του σημείωσε ότι η προστασία των έργων τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι χρέος προς την ανθρωπότητα.
"Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην Τουρκία τη δημοκρατία και τις αρχές του κοσμικού κράτους με όλους τους κανόνες και με μεγάλη ειλικρίνεια, έχουμε χρέος να διαφυλάττουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όλες τις αξίες που παρήγαγαν όλοι οι πολιτισμοί που έζησαν στα χώματα της Ανατολίας" δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Ψηλά από τον λόφο το Τοπ Καπί ατενίζει τον Βόσπορο. Πήρε την ονομασία του τον 19ο αιώνα από την ομώνυμη πύλη και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης που ανήκουν στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Καθώς για τους Ρωμιούς ζωγράφους της εποχής οι πηγές πληροφόρησης είναι ελάχιστες, η έκθεση αποτελεί ευκαιρία για να γνωρίσει το κοινό έργα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Υστερα από δεκαετίες αποκαλύπτεται τώρα η τέχνη μιας σειράς καλλιτεχνών όπως οι: Αρμενόπουλος, Αντωνιάδης, Φλωρά-Καραβία, Οικονομίδης, Ξανθόπουλος, Μιχελιδάκης, Πετρίδου, Πλατωνίδης, Σαββίδης, Σκαρλάτος, Σωφρονιάδης, Σταύρακας, Βακαλόπουλος και Κυζικίνος.

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ
Ειδικοί συντηρητές τα... ξαναζωντανεύουν
Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συντήρηση των πολιτιστικών θησαυρών που παρέμειναν άγνωστοι για το ευρύ κοινό επί πολλά χρόνια. Εξειδικευμένο προσωπικό από το μουσείο Τοπ Καπί φρόντισε το τμήμα των έργων που βρίσκονται στη συλλογή του. Παράλληλα το Πατριαρχείο με ειδικούς συντηρητές έχει φροντίσει τόσο για τα έργα τέχνης όσο και για τις εικόνες που φυλάσσονται στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ή σε εκκλησιές της Κωνσταντινούπολης. Ο σχεδιασμός της έκθεσης έχει θεματική αλλά και χρονολογική βάση και οι αίθουσες του Τοπ Καπί θα φιλοξενήσουν τα έργα έως τις 30 Ιουνίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Πηγή ΕΘΝΟΣ
28.5.2011



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis