Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνάντηση με Γερουλάνο ζητούν ηθοποιοί και σκηνοθέτες

«Ειρηνική κατάληψη» με πολύχρωμες σφυρίχτρες στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έκαναν για τρεις περίπου ώρες σήμερα το μεσημέρι, άνθρωποι του θεάτρου, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής ηθοποιών, σκηνοθετών και εργαζομένων στον Επιχορηγούμενο θέατρο.
Το υπουργείο σύμφωνα με τους διαμαρτυρηθέντες, χρωστάει μέρος (13%) από τις περσινές (2009-2010) και προπέρσινες επιχορηγήσεις (2008-2009) και το «ραντεβού» με τον υπουργό εκκρεμεί εδώ και 18 μήνες.
«Όλα μαζί τα επιχορηγούμενα θέατρα κοστίζουν όσο ο προϋπολογισμός του Εθνικού θεάτρου της Ελλάδος. Όταν μειώθηκε κατά 3% ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟ, το επιχορηγούμενο θέατρο αγνοήθηκε παντελώς. Ακόμα, μας χρωστούν χρήματα από προηγούμενες χρονιές. Στο τέλος θα οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργηση του θεάτρου», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Η Αννίτα Δεκαβάλα με τη σειρά της, ανέφερε πως οι επιχορηγήσεις αποτελούν το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του θεάτρου, τονίζοντας πως δεν αφορούν μία μικρή ομάδα, αλλά όλους τους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου.
«Θέλουμε τουλάχιστον να νιώσουμε ότι ενδιαφέρεται κάποιος γι αυτό που κάνουμε. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που το θέατρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής τους», ανέφερε η Ξένια Καλογεροπούλου.
«Με την κατάσταση που επικρατεί, αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας, αν κλείσουν και τα θέατρα που υπάρχουν, το κέντρο θα ερημώσει και η κατάσταση θα γίνει τραγική», είπε ο Δημήτρης Τάρλοου.
«Εκκρεμούν οι επιχορηγήσεις δύο χρόνων», υποστηρίζουν ηθοποιοί και σκηνοθέτες και ζητούν συνάντηση έως την Πέμπτη με τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο.

Οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της κατάληψης, συνέστησαν εννιαμελή επιτροπή, η οποία ζητά να συναντηθεί με τον υπουργό και αποτελείται από τους: Λυδία Κονιόρδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Λευτέρη Βογιατζή, Αιμιλία Υψηλάντη, Δημήτρη Τάρλοου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Μάνια Παπαδημητρίου και Βασίλη Πουλαντζά.
Έπειτα από τρίωρη παραμονή τους στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, οι συγκεντρωμένοι επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού, Παύλου Γερουλάνου, ζητώντας ραντεβού με τον υπουργό.
Σύμφωνα με τους ίδιους, έδωσαν 48ωρη διορία στον υπουργό έως την Πέμπτη το μεσημέρι να συναντηθεί μαζί τους.
Αν και σε αυτήν την πρόκληση -υποστηρίζουν- ο υπουργός κωφεύσει, η αρμόδια επιτροπή, που συνέστησαν, θα αποφασίσει για περαιτέρω κινητοποιήσεις τους, ακόμα και παρεμβάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που «σφύριζαν» σήμερα στην οδό Μπουμπουλίνας, ήταν η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Σταμάτης Φασουλής, η Λυδία Κονιόρδου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο Λευτέρης Βογιατζής, η Αιμιλία Υψηλάντη, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Τάρλοου, η Αννίτα Δεκαβάλα, η Γιώτα Φέστα και η Στεφανία Γουλιώτη.

24.5.11


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis