Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Βρέθηκαν κι άλλες κλεμμένες εικόνες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο εγκέφαλος του κυκλώματος, που αφαιρούσε βυζαντινές εικόνες από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και προμήθευε οίκους δημοπρασίας στην Ευρώπη, εντοπίστηκε από τη Σκότλαντ Γιαρντ.
Πρόκειται για άτομο από την περιοχή της Θεσσαλίας, το όνομα του οποίου δόθηκε από τη βρετανική αστυνομία στην ΕΛ. ΑΣ. πλην όμως δεν κατέστη δυνατή η σύλληψή του καθώς έσπευσε να εξαφανιστεί και εικάζεται ότι διέφυγε στο εξωτερικό.
Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι πλήρη στοιχεία για την ταυτότητα του προμηθευτή έδωσε η γκαλερί της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τον εντοπισμό μέσω Διαδικτύου έξι βυζαντινών εικόνων (τις οποίες ο οίκος προόριζε προς πώληση) και την επιστροφή τους πρόσφατα στην περιφέρεια των Ιωαννίνων στις μονές από τις οποίες είχαν κλαπεί. Ο προμηθευτής της γκαλερί φέρεται να δήλωσε στους υπεύθυνους ότι οι εικόνες αποτελούν οικογενειακά κειμήλια προερχόμενα από συλλογή του πατέρα του.
Εκτός από τις έξι εικόνες που επιστράφηκαν ήδη στα Ιωάννινα, η λονδρέζικη γκαλερί παρέδωσε τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική πρεσβεία άλλες δέκα, που μέσω φωτογραφιών ταυτοποιήθηκε ότι προέρχονται από μοναστήρια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα κατέβασε από το Διαδίκτυο, στο οποίο είχε αναρτήσει προς πώληση, άλλες εξήντα περίπου εικόνες τις οποίες είχε παραλάβει από τον Ελληνα αρχαιοκάπηλο.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν προμήθευε μόνο τη συγκεκριμένη γκαλερί στο Λονδίνο.
Αλλες εννιά κλεμμένες βυζαντινές εικόνες, προερχόμενες από ναούς και μονές της Ηπείρου αλλά και των Γρεβενών, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε δύο οίκους δημοπρασιών στο Αμστερνταμ.
Οι ελληνικές διωκτικές αρχές κινητοποιήθηκαν μετά την ανάρτηση από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων στο Διαδίκτυο ηλεκτρονικού καταλόγου με φωτογραφίες και άλλα στοιχεία που αφορούσαν κλεμμένους από αφύλακτα μοναστήρια βυζαντινούς θησαυρούς.
Εντοπίστηκαν αρχικά κάποιοι εξ αυτών σε παλαιοπωλεία στην Αθήνα, αλλά οι έρευνες με τη συνδρομή της Ιντερπόλ οδήγησαν στο Βερολίνο, το Λονδίνο και το Αμστερνταμ.
Οι αρχές εκτιμούν ότι κρατούν την άκρη του νήματος που θα τις οδηγήσει στην πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος ιερόσυλων, το οποίο πιστεύεται ότι έχει αφαιρέσει εκατοντάδες βυζαντινές εικόνες, βημόθυρα, τεμάχια τέμπλων, δισκοπότηρα κ. λπ.

6.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis