Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

14 χιλιόμετρα...μοναξιάς (χωρίς γιατρούς το φαράγγι της Σαμαριάς)

Χωρίς ιατρική φροντίδα θα μείνουν φέτος όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το Φαράγγι της Σαμαριάς, αφού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν υπάρχει γιατρός για να αναλάβει τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά που αναμένεται να παρουσιαστούν και αυτό το καλοκαίρι.

Από όλα τα διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι και το πιο εξαντλητικό για τον οργανισμό του απλού τουρίστα. Ενα μεγάλο μέρος από τα περίπου 14 χιλιόμετρα της διαδρομής περιλαμβάνει πεζοπορία σε κακοτράχαλο έδαφος ή κάτω από τον καυτό ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ξαφνικά προβλήματα υγείας να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα μέρη, τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ο τμηματάρχης προστασίας και διεύθυνσης δασών Χανίων, Γιάννης Φωτάκης, λέει ότι "για τον οργανισμό των ανθρώπων των πόλεων η προσπάθεια να διασχίσουν το φαράγγι αποτελεί μια διαδικασία που προκαλεί καταπόνηση. Ειδικά αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα, μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια γιατρού. Υπολογίζουμε ότι κάθε καλοκαίρι έχουμε 15-20 περιστατικά που σχετίζονται με καρδιοπάθειες και κρίσεις επιληψίας και περίπου 60 ορθοπαιδικά περιστατικά. Για τον λόγο αυτό ο γιατρός είναι απαραίτητος".

Το ιατρείο του φαραγγιού έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες, ενώ έχει κατασκευαστεί και ελικοδρόμιο για να μεταφέρονται με ταχύτητα στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης τα πιο σοβαρά περιστατικά. Στην πράξη όμως η ιατρική περίθαλψη βρίσκεται δύο γενιές πίσω.

Ο κ. Φωτάκης σημειώνει ότι "για τα κατάγματα υπάρχουν νάρθηκες και το προσωπικό του φαραγγιού μπορεί να τους τοποθετήσει. Επίσης μπορούν κάνουν μια ένεση αν χρειαστεί και να βγάλουν από το φαράγγι με το γαϊδουράκι ένα τραυματία. Αλλά οι άνθρωποι δεν είναι επιστήμονες για να μπορούν να αναλάβουν σοβαρά περιστατικά". Ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει είναι στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, στην έξοδο του φαραγγιού. Η προσέγγισή του όμως στο σημείο ενός περιστατικού χρειάζεται χρόνο, παρά τη μικρή χιλιομετρική απόσταση. "Από τη στιγμή που δεν μπορεί να μπει κανένα όχημα στο φαράγγι, ο γιατρός θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ώρες για να φτάσει στον ασθενή".
Ο επισκέπτης του φαραγγιού πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ελαφρύ φαγητό, να φορά οπωσδήποτε αντηλιακό και να έχει ενημερωθεί για τα δρομολόγια των πλοίων από την Αγία Ρουμέλη
Ο επισκέπτης του φαραγγιού πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ελαφρύ φαγητό, να φορά οπωσδήποτε αντηλιακό και να έχει ενημερωθεί για τα δρομολόγια των πλοίων από την Αγία Ρουμέλη
Τα προηγούμενα χρόνια η θέση καλυπτόταν από γιατρούς του στρατού, αλλά και αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εφέδρων. Η κατάσταση αυτή έχει υποχρεώσει τον κ. Φωτάκη να αναζητεί γιατρό με κάθε τρόπο. "Ολες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει είναι ατελέσφορες.
Πλέον κάνουμε έκκληση σε όποιον γιατρό ενδιαφέρεται για τη θέση να έρθει. Εκτός από τη δουλειά του, θα μπορεί να κάνει εναλλακτικές διακοπές".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Συμβουλές και κατάλληλος εξοπλισμός
Η απόσταση που θα διανύσουν όσοι πάρουν την απόφαση να περάσουν το φαράγγι είναι περίπου 14 χιλιόμετρα. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την πεζοπορία από τον Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη είναι περίπου έξι ώρες.
Ο επισκέπτης του φαραγγιού θα πρέπει να γνωρίζει ότι για την πεζοπορία πρέπει να είναι κατάλληλα ντυμένος με ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα, αρβύλες, να είναι εφοδιασμένος με ελαφρύ φαγητό, να φορά οπωσδήποτε αντηλιακό και να έχει ενημερωθεί για τα δρομολόγια των πλοίων από την Αγία Ρουμέλη. Νερό στο σακίδιο με τα απαραίτητα δεν χρειάζεται, γιατί υπάρχουν πηγές σε όλο το μήκος του φαραγγιού. Σε πολλά σημεία, επίσης, υπάρχουν τουαλέτες. Στους επισκέπτες επιτρέπεται η φωτογράφηση, αλλά απαγορεύονται η διανυκτέρευση σε όλο το μήκος του φαραγγιού, το άναμμα φωτιάς, το κάπνισμα, το κολύμπι, το ψάρεμα, το κόψιμο λουλουδιών, ο θόρυβος και η φθορά φωλιών, τα κατοικίδια ζώα, η ρύπανση του χώρου και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Στέλιος Βογιατζάκης
svogiatzakis@pegasus.gr
Πηγή ΕΘΝΟΣ
11.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis