Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο με εξαιρέσεις

Κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 5% στα εισοδήματα, φόρος 10% στα ετήσια εισοδήματα από 8.000-12.000 ευρώ με εξαιρέσεις, ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος, μικρή αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις, είναι μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 60 ευρώ το χιλίολιτρο και σημείωσε ότι εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Ο μηχανισμός αυτός θα επιτρέψει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Η εισφορά αλληλεγγύης θα ανέρχεται σε 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, σε 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000, 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000, 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω και 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών. Η εισφορά αφορά στο σύνολο του εισοδήματος, ώστοσο θα υπάρξει διόρθωση για όσους βρίσκονται στο όριο των παραπάνω ποσών.

Tο Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες θα ισχύουν τα εξής: Για παράδειγμα ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου) και ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%. 

Από τον φόρο 10% στη ζώνη των εισοδημάτων από 8.000-12.000 ευρώ εξαιρούνται οι νέοι έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 που το εισόδημά τους είναι μέχρι 12.000 και όλα τα άτομα με αναπηρία. Ετσι, από τους 1.300.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, οι 600.000 εξαιρούνται.

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος θα ανέρχεται σε 300 ευρώ το χρόνο μεσοσταθμικά, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση και θα επιβάλλεται μετά τα πέντε χρόνια άσκησης επαγγέλματος.

Μειώνεται επίσης το αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα υπάρξει μείωση δαπανών στο Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2011.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια για ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας επιλογές και πρόσθεσε ότι όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό πρέπει να αναγνωστούν παράλληλα με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει αμέσως η οργανωμένη συζήτηση για ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι ο λαός καλείται να συμβάλει σε μια κοπιώδη προσπάθεια με πολλές θυσίες και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει ανταποδοτικά και να μπορέσει «αν τα πράγματα πάνε καλά» να εφαρμόσει κάποια «μέτρα αντιρρόπησης», πχ. στις συντάξεις που έχουν πληγεί.

«Στόχος η ανάκτηση της αξιοπιστίας»
Αναπτύσσοντας τα χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί και τα δύο νομοθετήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση με την τρόικα συνεχίζεται για την οριστικοποίηση μέτρων ύψους 5,5 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου.
Βασικός στόχος του Προγράμματος, σημείωσε, είναι να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Το νέο πρόγραμμα αποτελείται σύμφωνα με τον υπουργό από τρείς πυλώνες:
- Ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ
- Συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της διαδικασίας της Βιέννης
- Νέο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ
«Όλα αυτά διασυνδέονται με ένα κοινό παρονομαστή που είναι η βούληση των Ελλήνων να παλέψουμε για να βγουμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», υπογράμμισε.

«Πρόθυμες οι ελληνικές τράπεζες για διακράτηση χρέους»
Όσον αφορά στη διαδικασία της Βιέννης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει διαθεσιμότητα των Ελλήνων κομιστών του ελληνικού δημόσιου χρέους άρα και των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στην διαδικασία αυτή», ανέφερε χακτηριστικά.

Π. Ρουμελιώτης: Εντός της ημέρας η συμφωνία
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να επιτευχθεί εντός της ημέρας.
«Συνεχίζουν τις συζητήσεις. Θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για τις περικοπές δαπανών και κάποια θέματα εσόδων», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ερωτηθείς αν οι συζητήσεις θα καταλήξουν εντός της ημέρας, απάντησε καταφατικά.

ΔΝΤ: Δεν διαβουλευόμαστε για νέο πρόγραμμα
Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Ελλάδα στελέχη του για να συνοψιστεί η κατάσταση, όσον αφορά τα κυβερνητικά σχέδια στο φορολογικό τομέα και όχι για να διαπραγματευτούν ένα νέο δάνειο προς την Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλι, αφού ανέφερε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε πως «ο κ. Τόμσεν και οι ομόλογοί του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκονται στην Αθήνα, για να συνοψιστεί η κατάσταση όσον αφορά τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα».
Στόχος της αποστολής είναι «να εξεταστεί η εξέλιξη που έχουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές μαζί με τις (ελληνικές) αρχές», σημείωσε ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση κάποια ειδικά μέτρα.
Διευκρίνισε, τέλος, ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα λάβει αίτημα να δοθεί νέο δάνειο προς την Ελλάδα.«"Συζητάμε σχετικά με το σημερινό πρόγραμμα και για ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί. Δεν διαβουλευόμαστε σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα».

ΝΔ: Φόροι, φόροι, φόροι!
«Το Μνημόνιο Βενιζέλου, όπως το παρουσίασε ο ίδιος συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Φόροι, φόροι, φόροι! Ακόμη και για αυτούς που παίρνουν 570 ευρώ το μήνα», σχολίασε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι πρόκειται για «μέτρα, ακόμη πιο επώδυνα και ακόμη πιο αναποτελεσματικά, που στην κυριολεξία θα συντρίψουν την μεσαία τάξη και θα αποτελειώσουν τους φτωχότερους. Μέτρα, που αποκλείουν την ανάκαμψη και την ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας. Μέτρα, που η εφαρμογή τους, θα γυρίσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες αρκετές δεκαετίες πίσω».

ΚΚΕ: Μέτρα εξαθλίωσης
Το μεσοπρόθεσμο φέρνει μέτρα εξαθλίωσης και εξόντωσης των ασφαλιστικών - εργασιακών κατακτήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, επιταχύνει την πτώχευση του λαού για να περιορίσει τις ζημιές για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, σχολίασε το ΚΚΕ
Στη σχετική του ανακοίνωση, κάνει λόγο για πόλεμο κατά των μισθωτών, των αυτοαπασχολουμένων, των νέων και των γυναικών που κλιμακώνεται και τονίζει πως «τώρα είναι ώρα ευθύνης και κοινής δράσης». «Η επιτυχία της 48ωρης απεργίας είναι χρέος και καθήκον όλων. Πρέπει να δώσει εκκωφαντική απάντηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ισχυρό πλήγμα στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της» προσθέτει, μεταξύ άλλων.

Δημοκρατική Αριστερά: Απαράδεκτα μέτρα
Απαράδεκτα χαρακτήρισε τα νέα φορολογικά μέτρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση στην Αποθήκη Δ΄ του ΟΛΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, τα μέτρα «χτυπάνε ακόμα περισσότερο τη μισθωτή εργασία, προσβάλλουν τους συνεπείς φορολογικά πολίτες και αποδυναμώνουν τους οικονομικά αδύναμους».
«Το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της κρίσης και η λήψη των μέτρων να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί στην άνιση κατανομή των βαρών. Και το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των μέτρων είναι η άνιση κατανομή των βαρών και το πλήγμα που κάθε τόσο δίνεται στους οικονομικά αδύναμους», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε μια κοινωνία τεμαχισμένη. Το 25% και πλέον του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία καλπάζει και επίσημα, πλέον, έχει ως κατώφλι το 2011 το 16,2%».
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς θα καταψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Δημοκρατική Συμμαχία: Φορολογική εμμονή
«Ο κ. Βενιζέλος εμμένει στη λογική της κυβέρνησης να αυξάνει τους φόρους και να μην μειώνει τις δαπάνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία παρουσίασε μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, που βασίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και όχι στη φορολογική εμμονή και πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή βρήκε ακροατήριο και αποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση, «αν επιθυμεί στοιχειωδώς τη συνεννόηση, να τη μελετήσει σοβαρά και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές».
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν βγαίνει και είναι σε λάθος κατεύθυνση, δήλωσε και η πρόεδρος του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη.
Μιλώντας στο Mega, ανέφερε ακόμη πως την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μεταξύ άλλων, επέκρινε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι καταφεύγει στην φορολόγηση, αρνούμενη να περικόψει δαπάνες. 

23.6.2011


Σχόλιο δικό μας :
"Φόρος 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών"
Κατά τη γνώμη μας σε ένα δίκαιο φοροεισπρακτικό σχήμα οι βουλευτές, οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών θα όφειλαν να εποβαρύνονται με 20% φόρο ως αντιστάθμισμα της ζημιάς που έχει επέλθει στη χώρα από την έως τώρα κακοδιοίκηση.
Επίσης θα έπρεπε να ζητηθεί υψηλότερος ακόμη φόρος από όσους στο παρελθόν ανέλαβαν θέσεις δημόσιας διοίκησης εφόσον αυτοί είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κακοδιοίκηση του δημοσίου χρήματος. Ακόμη κια όσοι δεν καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα είναι συνυπεύθυνοι αφού δεν φρόντισαν να αποτρέψουν τη καθοδική πορεία της χώρας καταγγέλλοντας συναδέλφους τους κακοδιαχειριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis