Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αποφυλακίζονται οι έμποροι ναρκωτικών

"Στα μαλακά" πέφτουν τρεις καταδικασθέντες σε 12ετή κάθειρξη για διακίνηση 15,7 τόνων ινδικής κάνναβης, καθώς ανατρέπεται η καταδίκη τους στην Ελλάδα, επειδή προηγήθηκε η καταδίκη τους στην Ιταλία σε κάθειρξη μόνο 5 ετών και 4 μηνών.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας παλαιότερη νομολογία της του 2002, δέχθηκε ότι δεν μπορεί κανείς να δικαστεί για δεύτερη φορά σε κοινοτική χώρα για το ίδιο αδίκημα, έστω και αν αφορά την εμπορία ναρκωτικών.
Και έκρινε ότι δεν ισχύει πλέον η επιφύλαξη που είχε κρατήσει στο παρελθόν η Ελλάδα για να μπορεί να δικάζει ξανά ενώπιον των δικαστηρίων της, όσους κατηγορούνται για διακίνηση, κατοχή, εμπορία ναρκωτικών.
Και τούτο διότι η Συνθήκη της Λισαβόνας, τροποποιώντας τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, πρόβλεψε ότι κανείς δεν τιμωρείται ποινικά δύο φορές για την ίδια πράξη και δεν μπορεί να ξαναδικαστεί για αδίκημα για το οποίο αθωώθηκε ή καταδικάστηκε μέσα στα όρια της ΕΕ.
Οι τρεις καταδικασθέντες, κάποιοι από τους οποίους είχαν πρωτόδικα καταδικαστεί στην χώρα μας, σε ισόβια κάθειρξη που στο Εφετείο μειώθηκε σε 12ετή κάθειρξη, συνελήφθησαν το Δεκέμβρη του 1999 στην Αδριατική θάλασσα.
Πληροφορίες
Η ιταλική Αστυνομία αξιοποίησε πληροφορίες ότι επρόκειτο να μεταφορτωθεί μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών από φορτηγό πλοίο σε μια θαλαμηγό στα ανοιχτά της Αδριατικής, σε απόσταση 40 μιλίων από τα λιμάνια Αντζιο και Φιουμιτσίνο, κοντά στα ιταλικά νησιά Πόντινε.
Οι Ιταλοί αστυνομικοί ύστερα από παρακολούθηση πλεύρισαν με περιπολικά τη θαλαμηγό "DIANA V" με σημαία Ονδούρας, όπου επέβαιναν ο Ελληνας Μην. Βεζιρτζής και 25 αλλοδαποί και βρήκαν 570 κιβώτια με 15,7 τόννους κάνναβης την οποία κατέσχεσαν.
Ακολούθησαν στη συνέχεια το φορτηγό "Captain Lefteris K" με σημαία Ονδούρας, όπου επέβαιναν διάφοροι Ελληνες που κατηγορήθηκαν ότι διαμετακόμισαν τα ναρκωτικά, αποπλέοντας από το Πέραμα στα διεθνή ύδατα προς το στενό της Μεσσήνης στην Ιταλία.
Το Εφετείο της Ρώμης τους καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών και 4 μηνών και πρόστιμο 30.000 ευρώ τον καθένα, ενώ οι ελληνικές αρχές άσκησαν και αυτές δίωξη με συνέπεια να καταδικαστούν στο β' βαθμό από το Εφετείο Αθηνών σε 12ετή κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών, αφού χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνοι.
Ομως οι Νικ. Γ. Καστρινός και Νικ. Π. Μάμμας άσκησαν αναίρεση στον ΑΠ υποστηρίζοντας ότι με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, δεν επιτρεπόταν να ξαναδικαστούν στην Ελλάδα, αφού τιμωρήθηκαν πρώτα στην Ιταλία και δεν ισχύει επομένως η επιφύλαξη που είχε κάνει παλαιότερα η Ελλάδα για να δικάζει και αυτή τους κατηγορούμενους για ναρκωτικά.

Αλ. Αυλωνίτης
11.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis