Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μοχάμεντ Ελ Εριαν* : Υπέρμαχος του "κουρέματος" της αξίας των ομολόγων

Σκίτσο του Tolis Καρακατσάνης στην εφμ Εθνος 17.4.2011
Ο επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου κεφαλαίου διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκρίνοντας τη λύση του «κουρέματος» της αξίας των ομολόγων, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών. Oυσιαστικά με τη στάση του –και με μικρές εξαιρέσεις– απηχεί τις απόψεις όλων των μεγάλων ξένων θεσμικών επενδυτών αυτή τη στιγμή σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» υπογράμμισε ότι η Ιστορία, τα οικονομικά και οι αριθμοί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιου είδους αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και έπρεπε να έχει γίνει μέσω μιας εθελοντικής και ελεγχόμενης διαδικασίας εδώ και καιρό, ενώ σημείωσε ότι όσο καθυστερεί, τόσο χειρότερη θα γίνεται η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα. 

Θεωρεί, πάντως, ότι η αναδιάρθρωση δεν αρκεί και πως για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο θα χρειαστεί να προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αφού αποσαφήνισε ότι η PIMCO, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων και εκ των πραγμάτων όχι μόνον επηρεάζει αλλά σε σημαντικό βαθμό διαμορφώνει τις αγορές, δεν έχει επενδύσει σε CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) για την Ελλάδα, επέκρινε την τρόικα που έχει επιλέξει να φορτώνει στην Ελλάδα επιπλέον χρέος στο υπάρχον και χαρακτήρισε άδικο οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι επέλεξαν τα ελληνικά ομόλογα που λόγω ρίσκου έδιναν μεγάλα κέρδη, να πάρουν το σύνολο των χρημάτων τους χωρίς καμία απώλεια και όλο το βάρος να το επωμισθούν οι Eλληνες και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

*CEO της PIMCO.

5.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis