Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μπλόκο της Ρωσίας στην εισαγωγή λαχανικών απ' όλες τις χώρες της ΕΕ

Πλήγμα στον αγροτικό τομέα

Σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστεί ο αγροτικός τομέας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει την εισαγωγή φρέσκων λαχανικών από όλες τις χώρες της ΕΕ λόγω της θανατηφόρας επιδημίας του βακτηρίου E.coli 0104. Τα δε λαχανικά που έχουν ήδη εισαχθεί θα κατασχεθούν.

«Η απαγόρευση των εισαγωγών φρέσκων λαχανικών που αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει από σήμερα (Πέμπτη) το πρωί» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών Γκενάντι Ονισένκο.

«Τα λαχανικά που έχουν ήδη εισαχθεί από την ΕΕ θα κατασχεθούν σε όλη τη Ρωσία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση της Ρωσίας είχε μπλοκάρει τις εισαγωγές ορισμένων λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, εμπάργκο στις εισαγωγές ισπανικών αγγουριών έχουν επιβάλει επίσης η Δανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Σουηδία και το Βέλγιο.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το μπλόκο στις εισαγωγές αποτελεί βεβιασμένη κίνηση: «Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό όλων των πιθανών πηγών βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ήδη αποδώσει προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή, επομένως, θα θεωρούσε δυσανάλογη οποιαδήποτε απαγόρευση οποιουδήποτε προϊόντος» ανακοίνωσε.

Επίσης, η ΕΕ ήρε την προειδοποίηση κατά των ισπανικών αγγουριών. «Τα τελευταία τεστ που έγιναν στην Ισπανία και τη Γερμανία για τα αγγούρια που παράγονται στην Ισπανία δεν αποκάλυψαν την παρουσία του στελέχους 0104 του E.coli και ως εκ τούτου η Επιτροπή ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει σε  ευρωπαϊκό επίπεδο» διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το BBC, 17 άνθρωποι (16 στη Γερμανία και ένας στη Σουηδία) έχουν χάσει τη ζωή τους από το θανατηφόρο βακτήριο, ενώ έχουν μολυνθεί πάνω από 1.500 άτομα σε οκτώ χώρες.

Κρούσματα καταγράφονται σε Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία, Δανία, Γαλλία και Ολλανδία. Όλα αφορούν άτομα που είχαν βρεθεί πρόσφατα στη Γερμανία.

Την Τετάρτη το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με νέα τεστ, τα ισπανικά αγγούρια ήταν μεν μολυσμένα με εντεροαιμορραγική Escherichia coli (EHEC), ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε ήταν διαφορετικό από αυτό που ταυτοποιήθηκε στους ασθενείς.

Αυτό σημαίνει ότι τα ισπανικά αγγούρια είναι μεν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, δεν ευθύνονται όμως για την επιδημία, όπως παραδέχτηκε επίσημα το Βερολίνο.

Δεδομένου ότι η Escherichia coli είναι κολοβακτηρίδιο που ζει στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και διαφόρων ζώων, η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι οι μολύνσεις προήλθαν από λαχανικά που είχαν λιπανθεί με μολυσμένη κοπριά.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
2.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis