Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τουρισμός : Μαύρη εργασία με επιδόματα (ένας μόνο δημόσιος υπάλληλος σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα για ελέγχους?)

Σοβαρές καταγγελίες από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη

Την ώρα που η ανεργία καλπάζει και οι επίσημοι αριθμοί σχεδόν τρομάζουν, σοβαρές καταγγελίες περί μαύρης εργασίας, η οποία συνοδεύεται από επιδόματα ανεργίας, αναφέρει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδης.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) εμφανίστηκε στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ως η «πρωταθλήτρια» της ανεργίας στην Ελλάδα, με ποσοστό 30,4%, δηλαδή διπλάσιο του μέσου όρου για τον Μάρτιο. 

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Μαχαιρίδης, αν και τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, το μέγεθος της ανεργίας (σύμφωνα με τα στοιχεία ο ένας στους τρεις δεν εργάζεται) είναι πλασματικό. Και αυτό, διότι, όπως λέει ο ίδιος, υπάρχουν επιχειρηματίες στα νησιά οι οποίοι απολύουν τους εργαζομένους τους, εκείνοι εγγράφονται στο ταμείο ανεργίας και εν συνεχεία, χωρίς να τους προσλαμβάνουν επίσημα, τους «έχουν στη δούλεψή τους με αρκετά χαμηλότερες αποδοχές, οι οποίες δεν εμφανίζονται πουθενά, διότι είναι μαύρες»!

Η παράνομη εργασία είναι δύσκολο να ελεγχθεί, καθώς στην Επιθεώρηση Εργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος, ο οποίος καλείται να καλύψει όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Πάντως, η πραγματική ανεργία έχει πλήξει κυρίως την ηλικιακή ομάδα των 25-40 ετών, ενώ σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι πτυχιούχοι, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών τους. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμα και 70χρονοι στη Ρόδο οι οποίοι παίρνουν επίδομα ανεργίας!

Επιπλέον, πολλές από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα δηλώνουν αδυναμία να προσλάβουν Ελληνες, καθώς δεν υπάρχει προσφορά για τις θέσεις που ζητούν από ντόπιους. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο περιφερειάρχης, «οκτώ στις δέκα καθαρίστριες και εννιά στους δέκα κηπουρούς είναι αλλοδαποί, ενώ στον τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων εργάζονται σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Πολωνές, Βουλγάρες κ.ά.), καθώς οι Ελληνίδες δεν επιθυμούν τέτοιου είδους απασχόληση, παρότι ο μηνιαίος μισθός ξεπερνά τα 700 ευρώ».

Στον τομέα του τουρισμού, αρκετοί επαγγελματίες, κυρίως ξενοδόχοι, προτιμούν να προσλάβουν ως μαθητευόμενους αποφοίτους τουριστικών σχολών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας, το καλοκαίρι (λόγω της τουριστικής ανόδου) η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί. «Υπολογίζουμε ότι από 3%-4% πέρυσι τον Ιούλιο, φέτος θα κινηθεί περίπου στο 5%-6%», καταλήγει ο κ. Μαχαιρίδης.

Ισως το μόνο παρήγορο στοιχείο στον χάρτη της εργασίας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι ο πρωτογενής τομέας, που είχε συρρικνωθεί σημαντικά από το 2000 έως το 2008, αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, καθώς υπάρχει επιστροφή στην αγροτική παραγωγή, με ομάδες κυρίως νέων ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει τα βήματά τους στις βιολογικές καλλιέργειες. 

Πρόσφατα (στα τέλη Απριλίου), η τέως υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη υπέγραψε με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης στην περιφέρεια, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. 

Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων, δηλαδή οι μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες και οι άνεργοι έως 30 ετών, πέρα από την προώθησή τους στην αγορά εργασίας, θα κληθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού τα έργα που έχουν εγκριθεί διαθέτουν κοινωνικό αντίκρισμα.

Της Ελενας Καρανάτση
18.6.2011

Σχόλιο δικό μας :
Θεωρούμε απαράδεκτο ο κ. Μαχαιρίδης να προβαίνει σε απλές διαπιστώσεις και περιγραφές ενός πράγματι υπαρκτού και μη κοινωνικά αποδεκτού φαινομένου. Είναι ή δεν είναι εκπρόσωπος της πολιτείας? Τι κάνει για να λυθεί το πρόβλημα? Το γεγονός πως υπάρχει μοναχά ένας υπάλληλος για να διενεργεί ελέγχους σε ολόκληρες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη διενέργεια των απαιτουμένων ελέγχων. 
Η γράφουσα τυχαίνει να έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την απασχόληση νεαρών παιδιών- κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες απόφοιτους τουριστικών σχολών- σε ξενοδοχεία πολυτελείας τα οποία υποκαθιστούσαν το μόνιμο προσωπικό. Οχι μόνο δεν μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα μα ούτε καλά καλά την Αγγλική. Και όμως αυτά τα άτομα απασχολούνταν σε θέσεις κλειδιά μεγάλων και πολυτελών μονάδων και έμμεσα εκπροσωπούν την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Το επιδοτούμενο προσωπικό δεν βοηθά απαραίτητα την ανάπτυξη. Αντίθετα όπως έχει αποδειχθεί δημιουργεί περισσότερους ανέργους αφού οι ξενοδόχοι προτιμούν το "τσάμπα" προσωπικό από τους επαγγελματίες με την πολύχρονη εμπειρία οι οποίοι κοστίζουν. Οι απλές διαπιστώσεις του κ. Μαχαιρίδη δεν βοηθούν. Θα βοηθούσε καλύτερα εάν έπαιρνε πρωτοβουλίες προκειμένου να μετακινηθεί το πλεονάζον προσωπικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στιβαγμένο σε περιττές υπηρεσίες της Αθήνας εκεί που υπάρχουν ανάγκες. Οι απλές διαπιστώσεις μπορούν να γίνονται από τους πολίτες, όχι όμως από τα δημόσια πρόσωπα. Είναι αστείο να καταγγέλλουν παθογένειες για τις καταπολέμηση των οποίων μοναδικός αρμόδιος δεν είναι άλλος από τον εαυτό τους. Τα δημόσια πρόσωπα αμοίβονται για να δίνουν λύσεις και όχι να αρκούνται σε απλές διαπιστώσεις. 

18.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis