Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Αμεση προτεραιότητα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ορίζει ως άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος ο νέος υπουργός, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οπως υποστήριξε χθες στη Βουλή, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να καταβάλουν τα οφειλόμενα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης «με τρόπο κοινωνικά δίκαιο», ενώ η μεταβίβαση ακινήτου χωρίς πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας θα απαγορεύεται αυστηρά.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την εγκατάλειψη της φιλοπεριβαλλοντικής γραμμής της προκατόχου του, θέτοντας σε προτεραιότητα τα ζητήματα που έχουν εισπρακτικές ή αναπτυξιακές δυνατότητες. Μιλώντας για το θέμα των αυθαιρέτων, ο υπουργός σκιαγράφησε την προσέγγισή του: «Με εξαίρεση τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταβάλουν με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τις οφειλόμενες εισφορές, χωρίς οι νομοταγείς να αισθανθούν αδικημένοι και χαμένοι», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς. Προανήγγειλε «ένα νέο καθεστώς που καθιστά αδύνατη την αυθαιρεσία», θέτοντας ως παράδειγμα την πρόθεσή του να απαγορεύσει τη μεταβίβαση ακινήτων με αυθαίρετα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποσαφήνισε το καθεστώς που θα δοθεί ως αντιστάθμισμα σε όσους αυθαιρετούντες δηλώσουν τα κτίσματά τους, ενώ απέφυγε τις λέξεις «νομιμοποίηση» ή «εξαίρεση από κατεδάφιση», που θα οδηγήσουν την όποια ρύθμιση στο κατώφλι του ΣτΕ.

Kατά τα λοιπά, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε τη συνέχιση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, κάνοντας ωστόσο μια αμφίσημη παρατήρηση: «Πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και τι θέλουμε να είναι δάσος». Επίσης προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου περιβαλλοντικής αδειοδότησης και μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί «την κατά προτεραιότητα εξέταση των 10 μεγαλύτερων επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν». Τέλος, υποστήριξε ότι το ζήτημα των απορριμμάτων πρέπει να εξεταστεί ως επενδυτικό προϊόν και ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

22.6.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis