Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ανατροφή παιδιών με ρατσιστικές αξίες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι Γερμανοί νεοναζί φροντίζουν για τη νεοναζιστική ανατροφή των παιδιών τους, οργανώνοντας ομαδικές κατασκηνωτικές διακοπές, μετακομίζοντας όλοι μαζί στα ίδια συγκροτήματα και περιφρονώντας το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Μια φορά στο τόσο, κάποιο παιδί ζωγραφίζει σβάστικα στον παιδικό σταθμό, άλλο απειλεί τον γιο των μεταναστών με «θάλαμο αερίων» και οι δασκάλες αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η έρευνα του περιοδικού Spiegel για τη νεοναζιστική υποκουλτούρα στη Γερμανία εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες παιδιά που ανατρέφονται με ναζιστικές αξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αγάπη για τα όπλα και τη βία, την εξιδανίκευση της ομοιογενούς κοινότητας του έθνους («Volksgemeinschaft»), τον παγανισμό, τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία και την πίστη στη φυλετική καθαρότητα. Τα πολιτιστικά τους ερεθίσματα συνίστανται σε τραγούδια της νεολαίας του Χίτλερ και σε παιδικά βιβλία της ναζιστικής εποχής, που κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο και τυπώνονται στους οικιακούς εκτυπωτές.
Οι γόνοι των νεοναζί φτιάχνουν παζλ με τα σύνορα της Γερμανίας το 1937 και μεγαλώνουν με ιστορίες για τους «ήρωες» του ναζισμού.
Η ιδεολογία τους προξενεί αποστροφή στον μέσο άνθρωπο, τους καθιστά όμως αυτό κακούς γονείς; Ερευνα της οργάνωσης για την καταπολέμηση του δεξιού εξτρεμισμού Kulturbuero Sachsen απαντά ότι αυτό εξαρτάται. Η νεοναζιστική ανατροφή απειλεί πραγματικά την υγεία ενός παιδιού όταν ενσωματώνει στοιχεία όπως η σωματική τιμωρία, η ψυχολογική βία και η γενικά υποτιμητική συμπεριφορά. «Οταν η ανατροφή δημιουργεί υπερβολικά άγχη, όταν οι κανόνες συμπεριφοράς είναι υπερβολικά αυστηροί και όταν τα παιδιά υποχρεώνονται να παίξουν άλλο ρόλο από τον ρόλο του παιδιού, έχουμε δείγματα κατάχρησης της πατρικής εξουσίας».
«Πολιτικά εργαλεία»
«Σε πολλά μέρη, η καθημερινότητα των ανθρώπων προσαρμόζεται απόλυτα στην απάνθρωπη ιδεολογία», αναφέρει στο Spiegel ο Ράινχαρντ Κοχ, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αντιναζιστική ομάδα στην πόλη Μπράουνσβαϊγκ. «Τα παιδιά μετατρέπονται σε πολιτικά εργαλεία». Αξίες όπως η ισότητα των φύλων περιφρονούνται ως συνώνυμα της κοινωνίας που «επανεκπαίδευσαν» οι Σύμμαχοι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο ρόλος των γυναικών συχνά συνίσταται στο καθήκον ανατροφής της επόμενης γενιάς εθνικά σκεπτομένων.
Τα αποτελέσματα της ιδεολογικής κατήχησης τα περιέγραψε στο περιοδικό μάρτυρας σκηνής, σε νεοναζιστική παιδική κατασκήνωση, στην οποία εννιάχρονο κορίτσι κάνει τον πατέρα του υπερήφανο απαγγέλλοντας αποσπάσματα από το «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

23.7.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis