Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σύγχρονοι χρυσοθήρες στη Θράκη!

Ενα εκατοµµύριο ουγκιές χρυσού αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ή 1,1 δισ. ευρώ, θα αναζητήσουν σύγχρονοι καναδοί χρυσοθήρες στο Πέραµα της Θράκης. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος υπέγραψε την περιβαλλοντική άδεια για να επαναλειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής όπου υπάρχουν 8 εκατοµµύρια ουγκιές χρυσού, τρέχουσας αξίας πάνω από 12 δισ. δολ. ή 8,5 δισ. ευρώ, υπόσχεται ότι µέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης του κοιτάσµατος χρυσού στο Πέραµα Θράκης.

H επένδυση στο Πέραµα Θράκης είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν ακόµη 190 εκατ. ευρώ. Το κοίτασµα στο Πέραµα ανήκει στην εταιρεία «Xρυσωρυχεία Θράκης», η οποία από το 2008 ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την καναδική Eldorado Gold µε έδρα το Bανκούβερ στον Kαναδά, όµιλο που διαθέτει τρία µεταλλεία χρυσού στην Κίνα, ένα στην Τουρκία και ένα µεταλλείο σιδηροµεταλλεύµατος στη Βραζιλία.

Πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσµο που να έχουν την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας. Και πρόσθεσε: « Υποχρέωση της Πολιτείας είναι όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την EE, να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει ».

Η εταιρεία υπέβαλε και αίτηση ένταξης στη διαδικασία αδειοδοτήσεων µε fast track για την εκµετάλλευση του κοιτάσµατος στο Πέραµα και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων για την κατάθεση του ολοκληρωµένου φακέλου και την οριστική έγκριση όπως είπε στο «Βήµα» ο διευθύνων σύµβουλος της «Χρυσωρυχεία Θράκης» κ. Γ. Mαρκόπουλος.

Για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ο κ. Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι το κλίµα έχει αναστραφεί και η τοπική κοινωνία τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του έργου µετά και την πρόσφατη διοργάνωση επίσκεψης σε εργοστάσιο παραγωγής χρυσού µε χρήση κυανιούχου νατρίου στην πόλη Kίτιλα της Φινλανδίας στο τέλος Mαρτίου. Στο ταξίδι συµµετείχαν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας για να διαπιστώσουν από κοντά τη συµβατότητα του εργοστασίου µε το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία καθώς βόρεια της πόλης βρίσκεται το µεγαλύτερο χειµερινό τουριστικό θέρετρο της Φινλανδίας.

Οι άµεσες θέσεις εργασίας στο Πέραµα φθάνουν τις 200, µε την έµµεση απασχόληση να προσθέτει επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Το 70% των κεφαλαίων του έργου θα επενδυθεί στην περιοχή της Θράκης µε ίδια κεφάλαια των Καναδών, ενώ το Ελληνικό ∆ηµόσιο θα έχει εισροές από την άµεση φορολογία περίπου 200 εκατ. ευρώ. «Πράσινο φως» για την υλοποίηση δόθηκε και µετά από µελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και του ∆ηµοκρίτειου Οικονοµικού Πανεπιστηµίου της Θράκης.

Η μεταλλουργία στις Σάπες Ροδόπης
Οι θετικές εξελίξεις στο Πέραµα άνοιξαν την όρεξη και για µια άλλη «κολληµένη» µεταλλουργία χρυσού. Κοντά στις Σάπες της Ροδόπης, η «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ανήκει στην αυστραλιανή Cape Lambert, θέλει πλέον να ξεκινήσει την επένδυση που δεν προχώρησε δύο φορές στο παρελθόν µε άλλους ιδιοκτήτες.

Πρόκειται για µεταλλείο χρυσού αντίστοιχης δυναµικότητας µε εκείνο του Περάµατος, για το οποίο είχε εγκριθεί προµελέτη χωροθέτησης από το ΥΠΕΧΩ∆Ε που απορρίφθηκε από το ΣΤΕ πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι Αυστραλοί θέλουν να επενδύσουν 100 εκατοµµύρια σε 6 χρόνια, να αποδώσουν φόρους πάνω από 80 εκατοµµύρια στο Ελληνικό ∆ηµόσιο και να δηµιουργήσουν 500 άµεσες και έµµεσες θέσεις εργασίας.

Οι επενδυτές σε συνεργασία µε µελετητικά γραφεία «ξαναχτενίζουν» τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δεδοµένα ώστε να υποβάλουν το καλοκαίρι προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προµελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η αυστραλιανή Cape Lambert επενδύει σε όλον τον κόσµο σε χρυσό, ασήµι, χαλκό, σιδηροµετάλλευµα, άνθρακα, ουράνιο, βανάδιο, φωσφατάση και τιτάνιο και διαθέτει ορυχεία σε Aυστραλία, Aφρική, Νότια Αµερική, Κεντρική Ασία και φυσικά τις Σάπες στη Ροδόπη.
Το χρυσάφι της Ελλάδας
Σύµφωνα µε µελέτη του IΓME, τα κοιτάσµατα χρυσού στη χώρα µας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450 εκατ. τόνους. Για τα διαπιστωµένα κοιτάσµατα χρυσού, συνολικής σηµερινής αξίας πάνω από 16 δισ. ευρώ, οι άµεσες επενδύσεις από τους τρεις οµίλους που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την εξορυκτική δραστηριότητα φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, δηµιουργώντας 2.000 θέσεις εργασίας. Μια αναδροµή στην πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι στις χρυσοφόρες περιοχές έχουν παραχωρηθεί µεταλλευτικά δικαιώµατα σε διεθνείς οίκους, οι προσπάθειες των οποίων να «στήσουν» εγκαταστάσεις εξόρυξης του χρυσού χρονολογούνται από το 1990 αλλά δεν στέφθηκαν από επιτυχία µέχρι σήµερα.

Η αντίδραση των τοπικών φορέων και η εµπλοκή στο Συµβούλιο της Επικρατείας έχουν αποτρέψει ως σήµερα την πραγµατοποίηση των συγκεκριµένων επενδύσεων.

Η πιο αναγνωρίσιµη υπόθεση από όλες είναι εκείνη της καναδικής TVX, η οποία πούλησε τα δικαιώµατα και έφυγε, αφού απέτυχε να λάβει άδεια για µεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική, κάτι που πάλευε πάνω από 6 χρόνια.

« Τα πλούσια κοιτάσµατα χρυσού της Ελλάδας δεν πρέπει να ξενίζουν κανέναν » σηµειώνει µιλώντας προς «Το Βήµα» ο κ. Κ. Παπαβασιλείου, γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). « Στους επιστηµονικούς χώρους είναι γνωστό το βαλκανικό γεωλογικό τόξο, που εκτείνεται από τη Ρουµανία µέχρι και την Τουρκία, µε µεγάλα και πλούσια χρυσοφόρα κοιτάσµατα, που ήδη βρίσκονται σε εκµετάλλευση σε όµορες µε την Ελλάδα χώρες ».

Τι κάνουν οι γείτονες
Η Τουρκία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια τρία μεταλλεία χρυσού ενώ έχει αδειοδοτήσει άλλα τέσσερα. Η Βουλγαρία έχει μπει και αυτή στην παραγωγή χρυσού με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία και ένα δεύτερο υπό αδειοδότηση. Επίσης η Ρουμανία, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται σε διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλείων. Στη χώρα μας έχουν ερευνηθεί από το κρατικό ΙΓΜΕ περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υπάρχουν και άλλες που χρήζουν έρευνας καθώς υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων. «Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα βεβαιωμένα και ερευνημένα κοιτάσματα είναι κυρίως στη Χαλκιδική (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές), στις Σάπες της Κομοτηνής και στο Πέραμα της Αλεξανδρούπολης» λέει ο κ. Παπαβασιλείου, ο οποίος προσθέτει ότι η φύση στάθηκε γενναιόδωρη με το υπέδαφος της Θράκης και είναι κρίμα αυτό το δώρο να πάει χαμένο.

Εξόρυξη αξίας 12 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική
Η µεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα εισέρχεται σε µια νέα τροχιά µετά την έγκριση από το ΥΠΕΚΑ της περιβαλλοντικής µελέτης του έργου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός θα επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ για την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή µετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός, καθώς και συµπυκνώµατα µετάλλων µολύβδου και ψευδαργύρου. Σε πλήρη ανάπτυξη το έργο θα απασχολεί 1.800 εργαζοµένους. Εκκρεµεί βεβαίως η άδεια εκµετάλλευσης που εκτιµάται ότι θα δοθεί µετά την υποβολή τεχνικής µελέτης. Η Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στη European Goldfields (διαπραγµατεύεται στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο Χρηµατιστήριο του Τορόντο). Ουσιαστικά όµως είναι ελληνικών συµφερόντων, αφού ο µεγαλύτερος µέτοχος µε 19,9% της European Goldfields είναι η Ελλάκτωρ. Στην περιοχή υπάρχουν τρία διαπιστωµένα κοιτάσµατα: στο Στρατώνι (ορυχείο ψευδαργύρου, µολύβδου και αργύρου που λειτουργεί από το 2005), στην Ολυµπιάδα (ανενεργό ορυχείο πλούσιο σε κοιτάσµατα χρυσού, ψευδαργύρου, µολύβδου και αργύρου) και στις Σκουριές (έχουν γίνει µόνο ερευνητικές γεωτρήσεις µε διαπιστωµένα κοιτάσµατα χαλκού και χρυσού). Ειδικά στο ορυχείο της Ολυµπιάδας υπάρχουν κοιτάσµατα 8 εκατ. ουγκιών χρυσού, τρέχουσας αξίας πάνω από 12 δισ. δολαρίων ή 8,5 δισ. ευρώ (1.530 δολάρια η ουγκιά στις διεθνείς αγορές).

Τα συνολικά αποθέµατα και των τριών µεταλλείων ανέρχονται σε 8 εκατ. ουγκιές χρυσού, 62,7 εκατ. ουγκιές αργύρου, 800.000 τόνους χαλκού, 660.000 τόνους µολύβδου και 890.000 τόνους ψευδαργύρου.

Πηγή Το Βήμα
24.7.2011

2 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Ο Παπακωνσταντίνου,να διοχετεύει τα δηλητηριώδη κατάλοιπα της επεξεργασίας του κοιτάσματος χρυσού στην αδήλωτη πισίνα του στη Σέριφο... Να μην μένουν στη Θράκη και την δηλητηριάζουν...

dyosmaraki είπε...

@Sitalkis
Είναι όπως με το ίστορικό κέντρο της Αθήνας. Οσοι πολιτικοί ειρωνεύονται τις διαμαρτυρίες όσων κατοίκων μιλούν για υποβάθμιση συνήθως κατοικοεδρεύουν στα Βόρεια προάστεια.

ShareThis