Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Δικαστικό θρίλερ εν εξελίξει στα λατομεία Μαρκόπουλου


Σε δικαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τον υπό επιτήρηση λόγω χρεών Δήμο Μαρκοπούλου και τις εταιρείες «Αφοί Κ. Σταύρου - Λατομεία Ετοιμο Μπετόν» και «Ανάπλαση Μαρκοπούλου» εξελίσσεται η υπόθεση των λατομείων Μερέντας. Η δημοτική αρχή προχωρά τις τελευταίες ώρες στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών διεκδικώντας ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, που όπως υποστηρίζει, αντιστοιχεί σε λατομικά τέλη που οι εταιρείες οφείλουν στον δήμο για την περίοδο λειτουργίας από το 2001 έως και το 2010. Η διαδικασία κατάσχεσης αφορά μάλιστα και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των διευθυνόντων συμβούλων των δύο εταιρειών, όπως ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις!

Εντολή σε τράπεζες
Εγγραφο του δήμου με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2011 προς 8 ελληνικές τράπεζες αποδεικνύει του λόγου το αληθές: «Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, αφού έλαβα υπόψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον Δήμο Μαρκοπούλου της εταιρείας «Αφοί Σταύρου Α.Ε.» (...) για τέλη λατομικών προϊόντων και προστίμου και προσαυξήσεων από 1/1/2001 έως 31/12/2006 ύψους συνολικά 4,1 εκατ. ευρώ, κατάσχω αναγκαστικά κάθε ποσό που ήθελε ευρεθεί στους πάσης φύσεως, μορφής και είδους λογαριασμούς που τηρεί η άνω οφειλέτις μου και εκπροσωπείται νόμιμα στην τράπεζά σας». Το σχετικό έγγραφο υπογράφεται από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου, κ. Σωτήρη Μεθενίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικηγορική εταιρεία «Απ. Παπακωνσταντίνου και Συνεργάτες» που ενεργεί για λογαριασμό του δήμου, οι οφειλές των δύο εταιρειών («Αφοί Σταύρου Α.Ε.» και «Ανάπλαση Μαρκοπούλου Α.Ε.») για την περίοδο 2001-2006 είχαν βεβαιωθεί το 2008 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δίχως ωστόσο ουδέποτε να κινηθούν διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων που (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) αντιστοιχούν στο 5% του κύκλου εργασιών από τη λατομική δραστηριότητα. Καθώς μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν παρότι ουδέποτε υπήρξε απόφαση για αναστολή της είσπραξης, προκύπτουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό κακουργήματος μάλιστα) σε βάρος της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι κατόπιν εντολής του νυν δημάρχου, κ. Σωτήρη Μεθενίτη, ξεκίνησαν εκ νέου τον περασμένο Απρίλιο οι διαδικασίες για την είσπραξη των 4,1 εκατ. ευρώ της περιόδου 2001-2006 από την εταιρεία «Αφοί Σταύρου Α.Ε.» και 6,3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «Ανάπλαση Μαρκοπούλου Α.Ε.» για την περίοδο 1998-2006. Για την τετραετία 2007-2010 η διεκδικούμενη οφειλή και των δύο εταιρειών προς τον δήμο υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ.
Ως προς τη διαδικασία υπολογισμού των διεκδικούμενων χρημάτων, έγγραφο του Δήμου Μαρκοπούλου με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2008 αναφέρει: «σύμφωνα με τα ως άνω αντληθέντα από την αρμόδια ΔΟΥ (ΦΑΕ Καλλιθέας) πληροφοριακά στοιχεία, τα ακαθάριστα έσοδα της ως άνω εταιρείας («Αφοί Σταύρου Α.Ε.») από τις πωλήσεις λατομικών προϊόντων ανέρχονται στο ποσό των 62 εκατ. ευρώ επί των οποίων αντιστοιχεί ειδικό τέλος (5%) συνολικού ποσού 3,5 εκατ. ευρώ». Σε αυτό το ποσό προστίθενται νέα πρόστιμα και τόκοι ανεβάζοντάς το στα 4,1 εκατ. ευρώ.
Σε έκθεση που συνέταξε δικαστικός λειτουργός με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2011 αναφέρεται ότι η «οφειλέτις του Δήμου Μαρκοπούλου εταιρεία «Αφοί Σταύρου Α.Ε.» που εκπροσωπείται νόμιμα στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας έχει στην κυριότητά της ακίνητη περιουσία στον Δήμο Μαρκοπούλου, στις θέσεις (...) συνολικής έκτασης 105.832 τετραγωνικών μέτρων».

Χωρίς περιουσία
Η εταιρεία «Ανάπλαση Μαρκοπούλου Α.Ε.» αντίστοιχα φέρεται ουσιαστικά να μην κατέχει απολύτως τίποτα, καθώς το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία «Ελληνικά Λατομεία Α.Ε.». Οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου Μαρκοπούλου για τη διεκδίκηση λατομικών τελών είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένη σε αποτυχία. Αντίστοιχα, κύκλοι προσκείμενοι στον δήμο αφήνουν να εννοηθεί ότι η εταιρεία «Σταύρου» έχει μεταφέρει μέρος των καταθέσεων σε λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρείες στο εξωτερικό, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα.

Τι απαντάει η πλευρά της εταιρείας
Μιλώντας στην «Κ», ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας «Αφοί Σταύρου Α.Ε.» κ. Γιώργος Καρράς χαρακτηρίζει «παράνομη» τη διαδικασία δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των ενεργειών του Δήμου Μαρκοπούλου. Οπως υποστηρίζει, ο δήμος «δεν δικαιούται να εισπράξει φόρο από λατομεία που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια εκμετάλλευσης» και προσθέτει ότι «την περίοδο λειτουργίας 1999 - 2004 τη διαχείριση των λατομείων Σταύρου είχε η «Αττική Οδός» και άρα το λατομείο υπαγόταν στη νομοθεσία εκτελέσεως δημοσίων έργων όντας απαλλαγμένο από λατομικά τέλη».
Σε μία από τις προσφυγές της εταιρείας κατά του δήμου με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2008 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επί λατομείων που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις νομίμου λειτουργίας, ο οικείος δήμος δεν δικαιούται την επιβολή και είσπραξη ειδικού τέλους».
Ο κ. Καρράς κατηγορεί επίσης τον Δήμο Μαρκοπούλου ότι, προκειμένου να «φουσκώσει» τα χρήματα που διεκδικεί, έχει υπολογίσει χρέη που έχουν παραγραφεί (όπως π.χ. τα τέλη που αντιστοιχούν στη λειτουργία των λατομείων τα έτη 2001 και 2002), ενώ έχει υποπέσει σε σοβαρά λογιστικά λάθη. Επίσης, όπως υποστηρίζει, το ποσό του προστίμου έχει υπολογιστεί στο 5% του συνολικού τζίρου της εταιρείας, οι δραστηριότητες της οποίας όμως δεν περιορίζονται στην εκμετάλλευση του λατομείου αλλά π.χ. εμπορεύεται έτοιμο μπετόν.
Ο κ. Καρράς αποκαλύπτει ότι από το 2008 και έπειτα έχει καταθέσει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο συνολικά 6 προσφυγές, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί με υπαιτιότητα του Δήμου Μαρκοπούλου. Ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνεται από έγγραφο του Διοικητικού Πρωτοδικείου με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2011 που έχει στη διάθεσή της η «Κ».

31.7.2011

Σχόλιο δικό μας :
Ούτε το γιοφύρι της Αρτας να ήταν η υπόθεση με τα Λατομεία Μαρκόπουλου. Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις παρανομίες που διέπρατταν, όμως καθώς φαίνεται μέχρι τώρα υπάρχει μια ιδιάζουσα απροθυμία των επίσημων αρχών να εφαρμόσουν τον νόμο. Θα λυθεί άραγε τώρα το πρόβλημα? Μακάρι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis