Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τέλος χρόνου για όσους οφείλουν στο ΙΚΑ

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για τους 8.836 οφειλέτες που χρωστούν από 100.000 έως 400 εκατομμύρια ευρώ
Της Χριστινας Kοψινη
Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε το υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος για τους 8.836 οφειλέτες που χρωστούν από 100.000 έως 400 εκατομμύρια ευρώ τελείωσε. Εάν μέχρι τα μέσα της εβδομάδας δεν προσέλθουν στο Ταμείο για να διακανονίσουν τις οφειλές τους και να μπουν στη ρύθμιση προκαταβάλλοντας ένα ποσό, θα ενεργοποιηθεί αμέσως η διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Η πράξη θα δείξει εάν οι κ. Γ. Κουτρουμάνης και Ρ. Σπυρόπουλος θα προχωρήσουν όντως σε πρακτικά μέτρα. Το βέβαιο είναι ότι για το ΙΚΑ, που έχει ήδη εξαντλήσει από το πρώτο εξάμηνο το 91% της κρατικής χρηματοδότησης και στο οποίο οι βεβαιωμένες οφειλές ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει πάση θυσία να εισπράξει 1,150 δισ. ευρώ από οφειλές μέχρι το τέλος του 2011 και μάλιστα σε συνθήκες μιας ασθμαίνουσας οικονομικής δραστηριότητας και μιας ανεργίας που αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Βεβαίως, το να αποδεχθεί μια επιχείρηση διακανονισμό δεν σημαίνει και πολλά, αφού τις περισσότερες φορές μετά την καταβολή της πρώτης ή της δεύτερης δόσης δεν τηρεί τη συμφωνία, εν αναμονή της επόμενης -συνήθως προεκλογικής- ρύθμισης.
Παρ’ όλα αυτά, για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ διαχρονικά τα περιθώρια πάντα ήταν πολλά. Ωστόσο συνέχισαν επί χρόνια να πορεύονται έτσι και συχνά, όπως συμβαίνει με τους συνεταιρισμούς, να επιβαρύνουν διπλά το ΙΚΑ. Οχι μόνο με τα υπέρμετρα χρέη τους αλλά και με τις προκλητικές ρυθμίσεις που επικρότησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέχοντας στους εργαζομένους σε συνεταιρισμούς τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 45ο έτος της ηλικίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ που έχει η «Κ» στη διάθεσή της μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου, οι συνεταιρισμοί οφείλουν πάνω από 93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στους μεγάλους οφειλέτες ξεχωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΑΕΔ και φυσικά οι δημοτικές επιχειρήσεις και γενικότερα οι ΟΤΑ. Σταθερά αυξανόμενη είναι η επιβάρυνση από γνωστές επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καθώς και από δεκάδες ιδιωτικές ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες χρεοκοπημένες, άλλες αδίκως υπό το βάρος του υψηλού μη εργασιακού κόστους κι άλλες λόγω κακοδιαχείρισης. Οι πάσης φύσεως εκδότες και καναλάρχες φέρονται να οφείλουν περίπου 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Με εξαίρεση την Χ.Κ. Τεγόπουλος που έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών, τόσο η Ελεύθερη Τηλεόραση (ΑΛΤΕΡ) όσο και οι λοιπές εταιρείες (μεταξύ των οποίων το Νέο Κανάλι, το Εξτρα Κομιουνικέισον και η επιχείρηση ΓΑΚ Α.Ε.) φέρεται να αρνούνται την ένταξή τους σε οποιαδήποτε ρύθμιση για οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ολυμπιακή συνεχίζει να διεκδικεί τα πρωτεία με ποσό οφειλής άνω των 407 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις 9 πρώτες επιχειρήσεις που οφείλουν από 20 έως 400 εκατομμύρια ευρώ δεσπόζουσα θέση κατέχουν η Εξπρές Σέρβις (με ρύθμιση των οφειλών της από την αρχή του έτους), ο Οργανισμός Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου αλλά και οι επιχειρήσεις του πρώην ομίλου Λαναρά που συνεχίζουν να οφείλουν περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ για την αποπληρωμή έστω κι ενός μικρού τμήματος.
Πάντως, μια ανάλυση στα πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, για τη σύνθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, φέρνει πρώτες στην κατάταξη των μεγαλοοφειλετών τις κλωστοϋφαντουργίες που έσβησαν, τις ναυπηγικές μονάδες που ναυάγησαν, καθώς επίσης και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών, πρωτίστως στη φύλαξη, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έως και τα ινστιτούτα αισθητικής που για κάποια χρονική περίοδο αποτέλεσαν νέα επενδυτική μόδα συνδεδεμένη με την άπλετη τραπεζική χρηματοδότηση και ειδικά προγράμματα.
Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αδυναμία μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσο και η επιβάρυνση από εταιρείες και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα (Ασπίς Πρόνοια) αλλά και από τα μεγάλα ονόματα του κατασκευαστικού χώρου.

24.7.2011

Σχόλιο δικό μας :
Βαρύγδουπος ο τίτλος της εφμ Καθημερινής. Οταν διαβάζει ο αναγνώστης "Τέλος χρόνου" για τους οφειλέτες του ΙΚΑ υποθέτει πως οι φορείς που οφείλουν στο ΙΚΑ θα κλείσουν εφόσον δεν καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Ανάμεσα στη λίστα των οφειλετών λοιπόν διακρίνουμε  : 
- Οργανισμός Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου - Οφειλές 29.592.257 Ευρώ
- Ελεύθερη Τηελόραση - Οφειλές 3.681.909
- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού - Οφειλές 9.178.529 
- Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών έργων Δήμου Ανω Λιοσίων
- Δημοτική επιχείρηση Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα - Οφειλές 1.567.380

αλλά και .......
- Υπουργείο Οικονομικών - Οφειλές 4.177.114 (!!!!!)

Τι πρόκειται δηλαδή να γίνει με αυτούς τους φορείς? Απλά αναρωτιόμαστε.....






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis