Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτακτο το τέλος ακινήτων έως το 2012 και μετά μόνιμος φόρος

Μόνιμο γίνεται το τέλος ακινήτων σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος χθες στην ομιλία του στη Βουλή διευκρίνισε ότι προκειμένου να μην υπάρχει νομικό πρόβλημα (με τις επόμενες εφαρμογές) το τέλος θα επιβάλλεται από τις 17 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το μέτρο θα ισχύσει και το 2012 και μετά θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι το τέλος ακινήτων θα το πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ωστόσο δεν αποκλείεται να αντικαταστήσει τον σημερινό Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο κ. Βενιζέλος χθες προχώρησε σε αλλαγές στην τροπολογία για το τέλος ακινήτων εξαιρώντας τους μακροχρόνια ανέργους με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Ειδικότερα οι αλλαγές στο τέλος ακινήτων που θα εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη προβλέπουν:
- Επέρχεται πλήρης απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους μακροχρόνια άνεργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσως Ναυτικής Εργασίας. Η απαλλαγή ισχύει για τους ανέργους με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Ετσι, ο μακροχρόνια άνεργος με ένα παιδί εφόσον έχει εισόδημα κάτω από 16.000 ευρώ δεν θα καταβάλει το τέλος. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι άνεργοι των Ταμείων Τύπου, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για την ανεργία κατά τουλάχιστον 6 μήνες από τους 12 του έτους.
- Μειωμένο τέλος 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό θα καταβάλουν οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι για φέτος εφόσον έχουν φετινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
- Η απαλλαγή από το τέλος ακινήτων για τους ανέργους, τους πολύτεκνους και τους αναπήρους δεν ισχύει εφόσον ο υπόχρεος έχει ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο ή αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.
- Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει τιμή ζώνης, εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή από το τέλος ακινήτων τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 3.
- Απαλλάσσονται του τέλος ακινήτων τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση.
Στις προσθήκες που έκανε ο κ. Βενιζέλος σημειώνεται ότι αν το τέλος δεν καταβληθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ βεβαιώνεται μέσα σε 4 μήνες από την αρμόδια εφορία. Στο μεταξύ, να ανασταλεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για όσο διάστημα επιβάλλεται το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, ζητούν με κοινή επιστολή τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
29.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis