Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Στόχος επιτηδείων τα μελίσσια

«Στην αρχή μας έκλεψαν 15 μελίσσια και άλλα τόσα τη δεύτερη φορά. Μας έμειναν πέντε». Ο κ. Θανάσης Ανδρέου από το Ομορφοχώρι Λάρισας είχε αγοράσει μερικά μελίσσια για να κάνει πρακτική η κόρη του, που σπουδάζει στο Γεωπονικό. Ωστόσο, ύστερα από μερικούς μήνες, επιτήδειοι τερμάτισαν την προσπάθεια της νεαρής κοπέλας. Το φαινόμενο της ζωοκλοπής, που συναντάται από αρχαιότατων ετών στη χώρα μας, αναβιώνει στις μέρες μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Προσπαθούμε να προφυλασσόμαστε, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, χρησιμοποιούμε διακριτικά για τα μελίσσια και τα πλαίσια, ωστόσο οι κλοπές αυξάνονται. Οι χώροι όπου τοποθετούμε τα μελίσσια είναι απόμακροι και μη φυλασσόμενοι, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Βασίλης Ντούρας.
Επίσημα οι ζωοκλοπές αυξήθηκαν κατά 8,5% το α΄ το εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οπως σημειώνουν αστυνομικοί, αρκετά είναι τα περιστατικά που δεν καταγράφονται, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν τα καταγγέλλουν όταν η απώλεια είναι μερικά ζώα.
Ειδικότερα, το α΄ εξάμηνο φέτος καταγγέλθηκαν συνολικά 573 περιστατικά ζωοκλοπών ανά την επικράτεια. Από αυτά 115 αφορούσαν τη Δυτική Ελλάδα, 113 την Κρήτη, 77 την Πελοπόννησο, 58 τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική κ. λπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί, εκείνο που πραγματικά έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών. «Στις ορεινές περιοχές της Κρήτης, ο αριθμός των περιστατικών παραμένει εδώ και χρόνια σταθερός. Κτηνοτρόφοι κλέβουν ζώα ο ένας από τον άλλον, συχνά για να γεμίσουν τα τραπέζια σε γάμους και πανηγύρια. Μοιάζει περισσότερο με παράδοση παρά με έγκλημα. Γι’ αυτό συνήθως λύνεται μεταξύ τους. Αν δεν βρεθούν τα ζώα ή ο δράστης, ειδοποιούν εμάς, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας», αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «Αντίθετα, έχουμε παρατηρήσει αύξηση κρουσμάτων σε χωριά της Πελοποννήσου», συμπληρώνει ο ίδιος, με δράστες αλλοδαπούς ή Ρομά που κλέβουν τα ζώα είτε για να φάνε είτε για να τα πουλήσουν.
«Στην αρχή ο κόσμος νόμιζε ότι μπήκε αλεπού στις κότες. Επειτα έβλεπαν ότι λείπουν και μηχανήματα ή άλλα αντικείμενα. Παλιότερα δεν υπήρχαν τέτοια περιστατικά, γι’ αυτό πολλά από τα μαντριά δεν έχουν λουκέτα και κλειδαριές. Τώρα αρκετοί είναι εκείνοι σε μακρινά χωριά που σκέφτονται να πάρουν μέτρα προστασίας», λέει στην «Κ» ο Αντώνης Καψής, κάτοικος μικρού χωριού κοντά στον Πύργο Ηλείας.

Του Κώστα Ονισένκο
29.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis