Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταβιβάσεις ακινήτων μόνο με έκθεση μηχανικού

Σε ισχύ βρίσκεται από χθες ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η πρώτη αλλαγή που φέρνει αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, πράξη που στο εξής θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση μηχανικού, με την ανάλογη βέβαια οικονομική επιβάρυνση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, δεν πρόκειται να προχωρήσει στον καθορισμό κατώτατης αμοιβής μηχανικού για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, όπως έγινε στους ημιυπαίθριους, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ενισχύσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Ο πέμπτος νόμος του κράτους για τα αυθαίρετα από τη μεταπολίτευση είναι από χθες ο ν. 4014/11, μετά και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 209 Α). Οι πρώτες του ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, με στόχο να πιέσουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τα δηλώσουν από 1η Οκτωβρίου:
- Από χθες «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη» η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο το οποίο έχει αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Εξαιρούνται όσα αυθαίρετα προϋφίστανται του 1955 ή έχουν νομιμοποιηθεί ή εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τον νόμο Τρίτση.
- Στο εξής, κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο θα επιβαρύνεται από ένα επιπλέον «χαράτσι», καθώς επιβάλλεται να συνοδεύεται από έκθεση μηχανικού, που να βεβαιώνει ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες.
Οπως ορίζει ο ν. 4014/11, για να ξεκινήσει την 1/10 η υποβολή δηλώσεων για αυθαίρετα πρέπει να καθοριστεί με υπουργική απόφαση:
1. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ηλεκτρονικά.
2. Η διαδικασία κατάθεσης και απόδοσης του «ενιαίου ειδικού προστίμου» που προβλέφθηκε για μικρής έκτασης αυθαιρεσίες και καταβάλλεται εφάπαξ.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνιζαν χθες ότι δεν πρόκειται να οριστεί κατώτατη αμοιβή μηχανικού για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, καθώς το επάγγελμα του μηχανικού θεωρείται απελευθερωμένο. Αντίθετα, πρόκειται να υποδειχθούν ενδεικτικές τιμές.

Του Γιώργου Λιάλιου
22.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis