Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η "Αγονη Γραμμή" του Κυκλαδικού συσπειρώνει τη δυναμική κοινωνία

Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα ελληνικά μουσεία μεγάλου βεληνεκούς εναπόθεταν τις ελπίδες τους για στήριξη, στον κρατικό κορβανά. Τα πιο δραστήρια εξ αυτών, αναζητούσαν χορηγίες σε ένα κύκλο ευκατάστατων ανθρώπων, κάνοντας συνεχώς παράπονα και γκρίνια ότι το ΥΠΠΟΤ δεν επαρκεί. Ομως η κρίση φέρνει νέα μουσειακά ήθη. Η πολιτεία πλέον δεν δύναται και οι έχοντες δεν είναι τόσο πρόθυμοι να δώσουν. Ετσι πρέπει να αναζητηθούν καινούργιες πρακτικές, διαφορετικός σχεδιασμός, αναζήτηση οικονομικών πόρων σε άλλες δεξαμενές.
Ανοιγμα
Πρώτος διδάξας σε αυτόν τον τομέα είναι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο επειδή είναι ιδιωτικό, έτσι και αλλιώς δεν εξαρτάτο οικονομικώς από το κράτος. Συνεπώς, διαθέτει τα αντανακλαστικά για τη χάραξη εναλλακτικής πολιτικής. Ηδη, τον περασμένο Νοέμβριο έκανε ένα άνοιγμα στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο.
Φέτος προχώρησε πιο δυναμικά, διοργανώνοντας μια βραδιά fundraising στο Εθνικό Θέατρο προχθές το βράδυ. Στόχος ήταν μια προπαρουσίαση της μεγάλης έκθεσης που εγκαινιάζεται την 1η Δεκεμβρίου. Με τίτλο «Αγονη Γραμμή», το αφιέρωμα είναι μια «ομπρέλα» που φιλοδοξεί να αναδείξει τον ιστορικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό μακρινών, αλλά όχι ξεχασμένων νησιών. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη και το Καστελλόριζο. Διαθέτουν αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά όχι αρχαιολογικά μουσεία (με εξαίρεση τη Νίσυρο). Ετσι, τα αντικείμενα αυτά μένουν στην αφάνεια και μόνον τα κάστρα που παραμένουν πεισματικά σε κορυφές, διηγούνται σιωπηλά το πολυκύμαντο παρελθόν.
Oι κάτοικοι
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει εκατοντάδες αντικείμενα εξαιρετικής ομορφιάς που μας ξεναγούν στους αιώνες που πέρασαν. Παράλληλα -και αυτό είναι εξίσου σημαντικό- η έκθεση θα συμπεριλαμβάνει σειρά από βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν το καλοκαίρι του 2010 με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών. Κάποια αποσπάσματα παρακολουθήσαμε στην κατάμεστη σάλα του Εθνικού Θεάτρου προχθές.
Μια κάτοικος της Νισύρου μιλούσε για τα «Δελφίνια Ζωής», τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που έρχονται με ταχύπλοο και τους εξετάζουν δωρεάν. Ενας γέροντας από το Καστελλόριζο αναφερόταν στο θέμα της λειψυδρίας και ο δήμαρχος του νησιού αναφέρθηκε στις απόπειρες που έχουν γίνει να ανακαινισθούν οι εκκλησίες. Ενας παλιός φύλακας αρχαιοτήτων μάς εξήγησε πως συνέλαβε με δική του πρωτοβουλία, έναν αρχαιοκάπηλο που βουτούσε στα νερά του Αιγαίου και έβγαζε «λαβράκια». Μικρές ιστορίες που συνθέτουν με μοναδικό τρόπο τη μεγάλη, ανθρώπινη ιστορία που γράφεται στις ημέρες μας σε όλα αυτά τα νησάκια της άγονης γραμμής.
Χορηγοί
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης, πάντα επικοινωνιακός, και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Αναφέρθηκαν με σύντομο και περιεκτικό τρόπο στη γοητευτική διαδρομή αυτών των νησιών μες στον χρόνο. Παράλληλα, μας έδωσαν μια πρόγευση για τα συναρπαστικά εκθέματα που θα δούμε από κοντά. Η πρόεδρος του Μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της έκθεσης. Την Dior που χρηματοδότησε την εκδήλωση, τη Vodafone που ήταν ο μεγαλύτερος χορηγός της έκθεσης, τη ΔΕΠΑ, τη στήριξη ορισμένων εφοπλιστών, την Aegean Airlines και την Bluestar Ferries, μεταξύ άλλων.
Η πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει έναν καινούργιο δρόμο εύρεσης πόρων, που δεν μοιάζει καθόλου με τις πρακτικές του παρελθόντος. Αντιθέτως, ενσωματώνει νέες πρακτικές και ιδέες. Αισιοδοξία και δυναμισμό.

Της Μαργαρίτας Πουρναρα
28.9.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis