Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο (συνοδεία διαγραφών για τους διαφωνούντες)

Με μία διαρροή σε ό,τι αφορά το άρθρο 37 (για τις κλαδικές συμβάσεις) από το κυβερνών κόμμα, αυτή της κ. Λούκας Κατσέλη, ψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Η κ. Κατσέλη αμέσως διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, το κυβερνών κόμμα διαθέτει 153 βουλευτές.

Τη διαγραφή της κ. Κατσέλη από το κυβερνών κόμμα γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου αναφέρει στην επιστολή του ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά θέμα εθνικής ευθύνης για την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, την εξασφάλιση της έκτης δόσης και την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας.
Επισημαίνει επίσης ότι σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για βελτιωτικές αλλαγές. Κατόπιν αυτών, καταλήγει ο Πρωθυπουργός «σας ενημερώνω ότι από σήμερα η κ. Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Λ. Κατσέλη: Θέματα αρχών και συνέπειας είναι αδιαπραγμάτευτα
Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη μετά τη διαγραφή της δήλωσε:
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.
»Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».
Ομιλία Λ. Κατσέλη στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής» είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ζητώντας αναβολή της ψήφισής του επίμαχου άρθρου και επαναδιαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Αν και σημείωσε πως κατανοεί πλήρως την ευθύνη των βουλευτών να στηρίξουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως γι' αυτό το λόγο ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στο άρθρο αυτό για τις εργασιακές σχέσεις.
Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κατάργηση της αρχής της ευνοικότερης ρύθμισης σε συνδυσαμό με το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν σε ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Προέβλεψε μάλιστα πως αυτές ρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικευμένη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών, που θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ την ελλληνική οικονομία. «Και μετά θα έρθει η τρόικα να μας ζητάει νέα μέτρα γιατί δηθεν δεν πιάσαμε τους στόχους» πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.
Μάλιστα, η πρώην υπουργός υποστήριξε πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν παγώνουν απλώς, αλλά ουσιαστικά καταργούνται, ενώ αμφισβήτησε αν σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Νομοθετούμε ένα επικίνδυνο εργασιακό γεγονός, συμπλήρωσε και καταλήγοντας, πρότεινε να δοθεί μια δίμηνη παράταση της διευθέτησης των θεμάτων του άρθρου 37 και αυτά να ρυθμιστούν μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. 

21.10.2011
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis