Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Αγωνία για το "άγιο" τσιπουράκι

Από σαράντα κύματα πέρασε η νομοθεσία για το παραδοσιακό ποτό της ελληνικής υπαίθρου (φωτό από το βιβλίο του Ν. Μανούδη "Τσίπουρο : Το πνεύμα των στεμφύλων")
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κερδίζει το τσίπουρο στην αγορά, «κλέβοντας» κοινό απ' το ούζο αλλά ακόμη κι απ' το ουίσκι! Παρ' όλα αυτά, οι νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζονται απ' την κυβέρνηση για την πάταξη του λαθρεμπορίου αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω και να μειώσουν δραματικά την παραγωγή του. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις απ' την ιστοσελίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, το τσίπουρο έκανε limit up, με αύξηση στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 κοντά στο 30%.Οι ρυθμοί ανάπτυξης που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακοί και κυμαίνονται μεταξύ 20-25%, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι ήταν της τάξης του περίπου 15%, αφού έχει κερδίσει φανατικούς φίλους στις νεαρές ηλικίες των 25-35 ετών. 

Διαφορετική άποψη έχει ο Θανάσης Πλιάκας, προϊστάμενος πωλήσεων του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Λάρισας, του πρώτου συνεταιρισμού που προχώρησε σε εμφιάλωση τσίπουρου στην ελληνική αγορά κι έχει σήμερα μερίδιο 20% στην αγορά. 

Φόρος κατανάλωσης
Μιλά για σταθερή αύξηση της ζήτησης άνω του 20% στο τσίπουρο, κάθε χρόνο τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση φέτος, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αυξήσεων στο φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά (τρεις φορές), με αποτέλεσμα ο κόσμος να προτιμήσει το χύμα.
Ξεκάθαρη εικόνα για την κατανάλωση τσίπουρου δεν υπάρχει, καθώς δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που δίνουν σε συγγενείς, φίλους κ.ά. ή το πωλούν μόνοι τους. Πληθώρα μικρών και μεγάλων παραγωγών και συνεταιρισμών εμφιαλώνει τσίπουρο σε Μακεδονία, Θεσσαλία κ.α.
Καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή στις συνήθειες στα ποτά, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών, έχουν παίξει η ποιοτική αναβάθμιση του τσίπουρου αφενός και αφετέρου οι αλλαγές στην τιμή του κρασιού στη μαζική εστίαση, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία.
«Είναι γεγονός ότι ο νεαρόκοσμος έχει στραφεί στο τσίπουρο, διότι είναι ένα οικονομικό ποτό, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη τάση στροφής προς τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα», τονίζει ο κ. Πλιάκας. «Το τσίπουρο είναι απ' τα πιο αγνά προϊόντα. Ενώ κάποτε το ούζο είχε πρωταρχικό ρόλο στις καταναλώσεις αποσταγμένων, αυτή τη στιγμή το τσίπουρο έχει αυξητικές τάσεις. Το τσίπουρο Τυρνάβου είναι πολλαπλής απόσταξης (5,6 ή και 7 φορές). Η ρακή προέρχεται από μόνο μία απόσταξη, γι' αυτό είναι και πιο βαριά. Σε συνεργασία με το συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ξεκινήσαμε το πρωτοποριακό προϊόν τσίπουρο με κρόκο».
Το τσίπουρο, που παράγεται αποκλειστικά από τα ράκη των σταφυλιών, πέρασε από σαράντα κύματα. Παραδοσιακό ποτό της ελληνικής υπαίθρου, δευτερεύον προϊόν της αμπελοκαλλιέργειας και της οικιακής παραγωγής κρασιού, σύμφωνα με το χημικό Ν. Μανούδη, με νόμο του 1917, που προέβλεπε περιορισμούς στις αποστάξεις για πολλές δεκαετίες, έμεινε εκτός νυμφώνος, με αποτέλεσμα να κερδίσει έδαφος το ούζο.
Ο νόμος αυτός -δείγμα της απόλυτης παράνοιας του ελληνικού κράτους- επέτρεπε να παράγεται μόνο από μικρούς παραγωγούς. Απαγορευόταν η εμφιάλωσή του σε εργοστάσια ή να πωλείται εμφιαλωμένο. Η απόσταξη περιοριζόταν σε ένα δίμηνο το χρόνο. Δεν επιτρεπόταν συνεχόμενη απόσταξη άνω των 8 ημερών, ενώ απαγορευόταν στους παραγωγούς να μεταφέρουν πάνω από 2 κιλά τσίπουρο, εντός του νομού ή στους γειτονικούς! Το γεγονός αυτό είχε δημιουργήσει σκηνές απείρου κάλλους, με αποτέλεσμα να ελέγχονται σπίτια και αποθήκες ανά πάσα ώρα και στιγμή και να προχωρούν υπάλληλοι ακόμη και σε κατασχέσεις μεταφορικών μέσων. Το ελληνικό δαιμόνιο έκρυβε όπου μπορούσε τα μηχανήματα παρασκευής τσίπουρου εξαιτίας του Κώδικα Νόμων Φορολογίας Οινοπνεύματος. Παράθυρο για το τσίπουρο άνοιξε με το νομοθετικό διάταγμα 4441/64 ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Καθοριστική χρονιά για το τσίπουρο ήταν το 1989, με τη θέσπιση της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τα αποστάγματα (Ν. 1802/1988 και Καν. 1576/1989), οπότε επιτράπηκε η παραγωγή και εμφιάλωση τσίπουρου από επίσημες αποσταγματοποιίες. 

Δρακόντειες διατάξεις
Σε καιρό Μνημονίου πάντως, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να ξαναφέρει τα πάνω κάτω στο τσίπουρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ετοιμάζεται αυστηροποίηση της νομοθεσίας απ' την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για τα αλκοολούχα ποτά και για το τσίπουρο, ώστε να εκλείψει το λαθρεμπόριο. Αμπελουργοί έχουν ζητήσει απ' το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβει, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο με δρακόντειες διατάξεις για την παραγωγή και την εμπορία τσίπουρου, την απόσταξη των στέμφυλων και τους βαθμούς αλκοόλ. Οι πληροφορίες αυτές έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τους αμπελουργούς, καθώς το σταφύλι είναι σε πολύ χαμηλή τιμή και το τσίπουρο ήταν βασική διέξοδος για το εισόδημά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis