Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας

Οι αρχές των ΗΠΑ θα έχουν ως το τέλος Οκτωβρίου στοιχεία φοροφυγάδων
 
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ τα στοιχεία των αμερικανών φοροφυγάδων που απέκρυπταν εισοδήματα εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελβετικού τύπου η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει την αποκάλυψη των ονομάτων (και όλων των προσωπικών στοιχείων) περίπου 100 αμερικανών πολιτών που διατηρούσαν λογαριασμό σε 11 ελβετικές τράπεζες.

Εκτός από τις ελβετικές Credit Suisse, Julius Baer, την Τράπεζα της Ζυρίχης και την Τράπεζα της Βασιλείας εμπλέκονται και μικρότερες τράπεζες άλλων χωρών με υποκαταστήματα στην Ελβετία.

Με την υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας θα τεθεί τέλος στη διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Βέρνη η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο με την ομολογία ενός αμερικανού ενώπιον των ομοσπονδιακών αρχών για την απόκρυψη εισοδήματος μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα.

Ταυτόχρονα όμως καταργείται ντε φάκτο η ιδιότυπη «ασυλία» που απολάμβαναν οι καταθέτες στις ελβετικές τράπεζες. Άλλωστε ανάλογες συμφωνίες έχουν ήδη υπογραφεί με την Βρετανία και τη Γερμανία.

 Πηγή Το Βήμα
7.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis