Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σε ιδιώτες ανατίθεται η αποκομιδή των σκουπιδιών

Δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι για τις ημέρες που έκαναν κατάληψη.
 
Σε ιδιώτες ανατίθεται η αποκομιδή των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης. Επιπλέον, δεν θα πληρώνεται το προσωπικό των δήμων που απεργεί, κάνει καταλήψεις ή εμποδίζει την αποκομιδή απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ «απαντά» με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, σε συνεργασία με την αστυνομία θα ανοίξουν άμεσα οι ΧΥΤΑ στη Φυλή Αττικής και τη Μαυροράχη Θεσσαλονίκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι σε όσους δήμους υπάρχουν καταλήψεις δεν πρόκειται να πληρωθούν για τις ημέρες που διαρκούν οι κινητοποιήσεις.
Για τα παραπάνω θα αποσταλεί εγκύκλιος στους ΟΤΑ, ενώ όπως προειδοποίησε ο υπουργός, για όποιον παραβιάσει την εγκύκλιο θα υπάρξει καταλογισμός των σχετικών ποσών σε βάρος του.
 
Προειδοποίησε τέλος ότι αν δεν ομαλοποιηθεί αμέσως η κατάσταση, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ.
«Η δημόσια υγεία κινδυνεύει από τη συγκέντρωση τεράστιου όγκου σκουπιδιών κυρίως στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Κατηγόρησε ακόμη τους εργαζόμενους ότι παρά τη «διαλλακτική και με διάθεση συνεννόησης στάση της κυβέρνησης» συνεχίζουν «αδιάλλακτοι τις κινητοποιήσεις τους κλείνοντας ΧΥΤΑ, καταλαμβάνοντας δημοτικά καταστήματα, αποκλείοντας ακόμη και τη λειτουργία παιδικών σταθμών».
Σημείωσε μάλιστα ότι παρά τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητώντας να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις, η Ομοσπονδία τις απέρριψε, «αγνοώντας το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της δημόσιας υγείας».
Πρώτη απόφαση από την Περιφέρεια Αττικής
Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό εκτάκτως το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων, επικαλούμενη τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχει δημιουργηθεί με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους από τις παρατεινόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους.

«Οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ' όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Προηγήθηκε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (διαφώνησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης) να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντά η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.
«Στις απειλές της κυβέρνησης απαντάμε με γενίκευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Από αύριο δεν θα πρέπει να υπάρχει Δημοτικό κτήριο ή Χ.Υ.Τ.Α. σε όλη την Ελλάδα που δεν θα είναι κατειλημμένοι από τους εργαζόμενους», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δηλώνουν επίσης ότι θα συμμετάσχουν στο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και υπενθυμίζουν τη συμμετοχή τους στη γενική απεργία της 19ης και 20ης Οκτωβρίου.
Προπηλάκισαν τον Καμίνη
Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όταν συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ προπηλάκισαν τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, την ώρα που αποχωρούσε από τη συνεδρίαση.

Στο στόχαστρο των εργαζομένων μπήκε νωρίτερα και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επειδή έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για το άνοιγμα της χωματερής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος καταδίκασε τις επιθέσεις και αναφερόμενος στον προπηλακισμό του κ.Καμίνη είπε πως δεν ήταν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ που του επιτέθηκαν, αλλά απολυμένοι του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ
13.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis