Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ολυμπιακά ακίνητα και κτίρια - κουφάρια, βρόχος για το ΥΠΠΟΤ

Λεφτά δεν υπάρχουν. Τώρα πια το ξέρουμε καλά. Το ίδιο και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο προσπαθεί να συνεχίσει μέσα στο γενικότερο χάος της χώρας, κυρίως να εξασφαλίσει χρήματα από τα ΠΕΠ αφού κατάφερε να μην έχει επιχειρησιακό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τη γενική οικονομική συγκυρία, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Η γ.γ. Λίνα Μενδώνη έχει δώσει προσωπική μάχη προκειμένου να εξοικονομηθούν από τα ΠΕΠ χρήματα για τον πολιτισμό, δεδομένου ότι το ΥΠΠΟΤ πληρώνει ακόμη τις αμαρτίες της περιόδου Ζαχόπουλου, ο οποίος δεν προνόησε να διεκδικήσει για το υπουργείο το αυτονόητο.
Μας πρόλαβε όμως και η οικονομική κρίση και η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έσφιξε ακόμη περισσότερο. Και τώρα πια είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο να εξορθολογιστούν οι δαπάνες αλλά και να επενδυθούν τα όποια κοινοτικά χρήματα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ομως, ο πολιτισμός φαίνεται ότι ακόμη δεν μπορεί να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά, αφού δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα δικά του ακίνητα. Παρά την προσπάθεια που γίνεται μέσω του αρχαιολογικού κτηματολογίου για την καταγραφή της περιουσίας του υπουργείου, είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει το πράσινο φως για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων για πολιτιστικές δραστηριότητες. Η επανάχρηση τόσο των Ολυμπιακών ακινήτων όσο και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, και είναι περιουσία του ΥΠΠΟΤ, έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά καμιά τολμηρή απόφαση δεν έχει ληφθεί. Το αποτέλεσμα; Κουφάρια, παρατημένες εγκαταστάσεις στο Νέο Φάληρο και αλλού και δίπλα σκουπιδότοποι, σπασμένα φανάρια, ξεχαρβαλωμένες πλάκες, γκράφιτι, σίδερα και σκουπίδια, απομεινάρια ξεραμένων δέντρων και ενίοτε τσιγγάνοι. Το περασμένο Σαββατοκύριακο μας ήρθαν και από τη Ρουμανία. Ενα παρακμιακό τοπίο, καταθλιπτικό απομεινάρι μια ένδοξης εποχής που πληρώσαμε αδρά.
Την ίδια ώρα στη λεωφόρο Συγγρού, βρώμισε πάλι η λινάτσα που κρύβει χρόνια τώρα ό,τι απέμεινε από το εργοστάσιο Φιξ, αυτού που κάποτε θέλει να γίνει ΕΜΣΤ, ενώ στην Πατησίων, το φάντασμα του «Ακροπόλ» το οποίο θα μπορούσε να στεγάζει την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, όπως έλεγαν, κρύβεται πίσω από τη δική του λινάτσα.
Σε μια Αθήνα που μετρά τις πληγές της, μέρα με τη μέρα, το υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να επανεξετάσει το θέμα της επανάχρησης των κτιρίων, όχι μόνο για να μην παρακμάσουν ακόμη περισσότερο, αλλά και για να εξοικονομηθούν χρήματα για άλλες δράσεις.

Της Γιώτας Συκκα
22.10.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis