Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πληρώνουν με "καπέλο" το χαράτσι στα ακίνητα

Ιδιοκτήτες καταγγέλλουν λάθος στη χρονολογία του ακινήτου. Ενώ π.χ. είναι κτισμένο το 1960 δηλώνεται ότι είναι το 1983, ανεβάζοντας τον φόρο.

Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας όπου στον έναν υπολογίστηκε το τέλος με σωστό συντελεστή τιμής ζώνης κι έναν όροφο πιο πάνω ο συντελεστής ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ιδιοκτήτης που έσπευσε στην Εφορία να διαμαρτυρηθεί δεν βρήκε άκρη διότι οι υπάλληλοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά.

Απίστευτο αλαλούμ επικρατεί γύρω από το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Χιλιάδες λάθη προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες που, ενώ καλούνται να καταβάλουν έναν άδικο φόρο, είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν στη συνέχεια το δίκιο τους.
Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει την πρώτη δόση, όλο το εγχείρημα του οικονομικού επιτελείου για αύξηση των εσόδων θα κριθεί σε μια πιλοτική δίκη που θα γίνει στο ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου.

Λάθη στους λογαριασμούς
Το βασικό πρόβλημα, που έχει βάλει σε μπελάδες χιλιάδες πολίτες και υπηρεσίες στους δήμους ή στη ΔΕΗ είναι τα λάθη στους λογαριασμούς. Τα περισσότερα παράπονα έχουν να κάνουν με τις τιμές ζώνης βάσει των οποίων καθορίζεται ο συντελεστής του Τέλους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές που έχουν σταλεί από τους δήμους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ είναι χαμηλότερες. Χαρακτηριστική η περίπτωση κατοικίας 200 τ.μ. στα βόρεια προάστια με τιμή ζώνης 2.400 ευρώ/τ.μ. Κανονικά ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να καταβάλει 1.600 ευρώ (200 τ.μ. Χ 8), ωστόσο το ποσό που πλήρωσε ήταν χαμηλότερο κι από ένα... τριαράκι στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί στον λογαριασμό ρεύματος η τιμή ζώνης παρέμενε εδώ και πολλά χρόνια 450 ευρώ, οπότε τα 200 τ.μ. πολλαπλασιάστηκαν με συντελεστή 3, όπως ισύει για περιοχές με τιμή κάτω από 500 ευρώ/τ.μ.
Το λάθος στην περίπτωση αυτή αποβαίνει υπέρ του ιδιοκτήτη και κατά των δημόσιων εσόδων, υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις λάθος υπολογισμού που "φουσκώνει" το χαράτσι. Ετσι, ιδιοκτήτης στη Δυτική Αθήνα καλείται να πληρώσει για σπίτι 100 τ.μ. ένα ποσό της τάξης των 500 ευρώ, αντί 400 ευρώ διότι το σπίτι έχει τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, επομένως θα έπρεπε να υπολογίζεται το ποσό με 4 ευρώ/τ.μ. Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες:
  • Στον οικισμό Πλατανιά του Δήμου Πλατανιά Χανίων, έχουν "δώσει" τιμή ζώνης 1.250 €/τ.μ. που αντιστοιχεί στην Α' ζώνη. Ομως το 85-90% των ακινήτων ανήκουν στη Β' ζώνη (μη παραθαλάσσια), η οποία είναι 1000 €/τ.μ.
  • Σε κτίριο με δύο διαμερίσματα ήρθαν τρεις λογαριασμοί με χαράτσια διότι ο ένας αφορούσε τους κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι απαλλάσσονται από το έκτακτο τέλος. Αν και οι ιδιοκτήτες απέδειξαν στον δήμο ότι είναι κοινόχρηστοι οι χώροι, δεν βρήκαν άκρη και καλούνται να πληρώσουν 400 ευρώ, αλλιώς θα κοπεί το ρεύμα.
Συνηθισμένο λάθος είναι αυτό των τετραγωνικών μέτρων. Αναφέρονται τα μεικτά και όχι τα καθαρά τετραγωνικά της κατοικίας ή του διαμερίσματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λογικό είναι να υπάρχει διαφορά και στο τελικό ποσό.
Η προχειρότητα με την οποία έγινε η διαδικασία για την είσπραξη του έκτακτου φόρου είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μηχανισμοί που θα διορθώνουν άμεσα τα λάθη για τα οποία ευθύνονται οι δήμοι αλλά και η ΔΕΗ. Ετσι, το υπουργείο Οικονομίας ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν τον λογαριασμό μαζί με το χαράτσι και μετά να καταθέσουν στην Εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να διεκδικήσουν λεφτά που πλήρωσαν επιπλέον. Φυσικά, όσοι πληρώνουν λιγότερα χρήματα, διότι οι τιμές ζώνης δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, δεν θα τρέξουν να κάνουν διορθώσεις αφού το λάθος είναι υπέρ τους.
ΣΤΕ

Σε 26 ημέρες κρίνεται το Ειδικό Τέλος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα προχωρήσει σε πιλοτική δίκη στις 2 Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστούν οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί. Ωστόσο, η προσφυγή που έχει κάνει αίσθηση και μπορεί να φέρει μεγάλες εκπλήξεις είναι αυτή φτωχού ιδιοκτήτη ακινήτου 48 τ.μ. με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ. Ο πολίτης αυτός κατέθεσε αίτημα πενίας, επικαλέστηκε δηλαδή αδυναμία να πληρώσει το χαράτσι των 350 ευρώ. Στην προσφυγή που συνέταξε ο ίδιος, τονίζει ότι η πρόβλεψη για διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση που δεν πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι απάνθρωπη και ατιμωτική, τη στιγμή μάλιστα που η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό. Το αίτημα πενίας κατατέθηκε προκειμένου να του οριστεί από το ΣτΕ δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει στο δικαστήριο.
Βασιλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

Του Βασίλη Κανέλλη
Πηγή Εθνος
6.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis