Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Περιστερώνας" η Βιβλιοθήκη Πάτρας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. «Το να παίζει κανείς με την πολιτιστική κληρονομιά και την πνευματική περιουσία της πόλης δεν είναι απλά λάθος ή αμέλεια. Είναι έγκλημα». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε σε χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης, η οποία πέρυσι συμπλήρωσε 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στη γνώση.  
Συγκεκριμένα, όταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ. Αντώνης Σκιαθάς μπήκε σε αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης αντίκρισε εκατοντάδες στοιβαγμένα βιβλία γεμάτα με ακαθαρσίες περιστεριών και δεκάδες άλλα πεταμένα στο πάτωμα. Μάλιστα ακόμα και την ώρα που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα ο κ. Α. Σκιαθάς και στελέχη του οργανισμού τα περιστέρια πετούσαν σχεδόν ανενόχλητα.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού, «η απαξίωση και η καταστροφή σημαντικών βιβλίων, που αποτελούν τμήματα δωρεών και ιστορικών βιβλιοθηκών, όπως του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, της οικογένειας Κόλλα, κειμηλίων του 19ου αιώνα κ.ά. είναι απαράδεκτα σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ιστορική μας μνήμη». Μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την αίθουσα «πνευματικό Κωσταλέξι». Επίσης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατούσε πάνω ακριβώς από τη μεγάλη αίθουσα του αναγνωστηρίου της βιβλιοθήκης, τόνισε ότι «είναι αδιανόητο σε έναν χώρο που καθημερινά προσέρχονται εκατοντάδες νέα παιδιά και μελετητές και που φιλοξενεί σημαντικές εκδηλώσεις να υπάρχει μια υγειονομική βόμβα».
Οσον αφορά την απόδοση ευθυνών, ο κ. Γιάννης Δημαράς κατηγόρησε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι σαφείς οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών και των διοικήσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης των προηγούμενων χρόνων. Κάποιοι γνώριζαν την άθλια αυτή κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, αλλά είτε σιωπούσαν είτε αδιαφορούσαν αφήνοντάς την να διαιωνίζεται, χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο.
Αυτές οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και θα αποδοθούν. Ηδη έχω δώσει εντολή να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να διερευνηθούν οι ευθύνες τόσο σε νομικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο».
Σχετικά τώρα με τη διάσωση και τη συντήρηση των βιβλίων, στέλεχος της τοπικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκε τον χώρο για να κάνει αυτοψία και στη συνέχεια θα συντάξει πόρισμα για τις ενέργειες που προτείνει να γίνουν. Επίσης αναμένεται να γίνουν εργασίες για τη απολύμανση του χώρου, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες ώστε να μην έχουν πλέον πρόσβαση τα περιστέρια στον χώρο της βιβλιοθήκης. 

Του Ηλία Κάνιστρα
15.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis