Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Στα κορυφαία του κόσμου το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Αθήνα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ. Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το, δυστυχώς, λιγότερο γνωστό στο ελληνικό κοινό από τα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη. Οι διακεκριμένοι ισλαμολόγοι Τζόναθαν Μπλουμ και Σίλα Μπλερ συμπεριέλαβαν το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη μεταξύ των δεκατριών σημαντικότερων συλλογών ισλαμικής τέχνης παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Saudi Aramco World.
Οι ισλαμολόγοι ξεχώρισαν τη συλλογή του Μπενάκη της οδού Αγίων Ασωμάτων, συγκρίνοντάς την με εκείνες διάσημων μεγάλων μουσείων όπως το Museum of Islamic Art του Καΐρου, το Τοπκαπί της Κωνσταντινούπολης, το Εθνικό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της Τεχεράνης, τα Μουσεία Ισλαμικής Τέχνης του Κουβέιτ και της Ντόχα, το Λούβρο, το Victoria & Albert του Λονδίνου, το David Museum της Κοπεγχάγης, το Museum fur Islamische Kunst του Βερολίνου, το Metropolitan της Νέας Υόρκης, την Freer Gallery of Art της Ουάσιγκτον και το Los Angeles County Museum of Art.
«Η δύναμη της συλλογής του έγκειται στα εκθέματα της πρώιμης ισλαμικής τέχνης που εκτίθενται στις τέσσερις πρώτες αίθουσες», επισημαίνουν οι αρθρογράφοι. «Ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η συλλογή κεραμικών από το Ιράκ και την Αίγυπτο και τα τυπωμένα υφάσματα από την Αίγυπτο και την Υεμένη». Ευελπιστούμε η βράβευση αυτή να καταστήσει ευρύτερα γνωστό το σπουδαίο αυτό μουσείο στο ελληνικό κοινό.

11.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis