Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Τα άγνωστα αρχεία του 1ου Λυκείου

Ανεξερεύνητα από μελετητές, άγνωστα στους περισσότερους είναι τα αρχεία του 1ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.
Η λυκειάρχης Μαρία Ζιώγα ανακάλυψε πρόσφατα στις παλιές και σκονισμένες ντουλάπες που είχαν μεταφερθεί από το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό επί της Βασιλίσσης Ολγας στο σημερινό λυόμενο κτίριο, μετά τον σεισμό του 1978, το αρχειακό υλικό της ιστορίας του σχολείου που εξελίσσεται παράλληλα με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.
Τα αρχεία ξεκινούν από το έτος 1874, την χρονιά που ιδρύθηκε το σχολείο σε μια πολυεθνική Θεσσαλονίκη, επί τουρκοκρατίας. Μάλιστα ορισμένα από τα έπαθλα που έχουν διασωθεί φέρουν εγχάρακτη επιγραφή της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Θεσσαλονίκης προς «τη Πολυνείκη σχολή».
Μέσα από τους τόμους του σχολικού αρχείου παρελαύνουν ως μαθητές γνωστά ονόματα της Θεσσαλονίκης, οι επιδόσεις τους, οι εκδηλώσεις του σχολείου, οι μαθητικοί αγώνες μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της παλιάς Θεσσαλονίκης πριν ακόμη ελευθερωθεί.
«Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα αρχεία είναι αξιοποιήσιμα και προσφέρονται για ιστορικούς και μελετητές της Θεσσαλονίκης», λέει η λυκειάρχης.
Μαζί με το αρχείο του σχολείου αναδείχθηκαν και ορισμένες σπάνιες εκδόσεις στα Γαλλικά που διδάσκονταν κατά περιόδους στα σχολεία της Θεσσαλονίκης. Το Συμβούλιο των καθηγητών του 1ου Λυκείου (βρίσκεται στην οδό Εντισον, απέναντι από το Δημαρχείο) αποφάσισε μάλιστα όλα τα αρχεία, μαζί με τα έπαθλα, να φυλάσσονται στις καλά διατηρημένες προθήκες του παλιού σχολείου, ανοιχτές όμως σε όλους τους ενδιαφερόμενους μελετητές.

10.11.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis