Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ασφαλιστικές : Σε βάθος 3ετίας η κάλυψη των απωλειών (από την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου)

Σταδιακά σε βάθος τριετίας θα καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις απώλειες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου έως το 2014 -έτος προσαρμογής στο Solvency II- να έχουν αποσβέσει το σύνολο της ζημίας. Αυτό επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Χαράλαμπος Βογιατζής, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σημειώνοντας επίσης ότι η σχετική ρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής (EIOPA).

Ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της εποπτικής αρχής δεν προσδιόρισε το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα κληθεί να βάλει ο ασφαλιστικός κλάδος. Υπολογίζεται ωστόσο ότι αυτό θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που θεωρείται υψηλό για τα μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, όπου οι ασφαλιστικές εργασίες συρρικνώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Γιώργος Κώτσαλος, η ασφαλιστική παραγωγή -τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών- μειώθηκε με ρυθμό 6,8% το 2011 και διαμορφώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ. Με δεδομένη την υποχώρηση της κοινωνικής ασφάλισης, οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές του κλάδου συνηγορούν υπέρ της ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης τα προσεχή χρόνια, αλλά η δυναμική αυτή, όπως σημείωσε ο κ. Κώτσαλος, δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία αγοράς, που δείχνουν υποχώρηση των εργασιών στον κλάδο ζωής κατά 7,7% το 2011. Η εικόνα αυτή προβληματίζει σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ τους μετόχους, στον βαθμό μάλιστα που εκτός από την οικονομική ύφεση, στους ανασταλτικούς παράγοντες θα πρέπει να προστεθούν οι τιμολογιακές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, η κατάργηση των φορολογικών κινήτρων και η συνεχής μεταβολή του φορολογικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον κ. Κώτσαλο από τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο νέο Μνημόνιο γίνεται σαφές ότι «δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή στις μειώσεις των παροχών στην κοινωνική ασφάλιση», γεγονός που θα πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και τον ΣΕΒ, για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα, δηλαδή τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Από την πλευρά της Πολιτείας ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Μουρμούρας εκτίμησε ότι με δεδομένες τις προβολές του ΟΟΣΑ για διπλασιασμό των δαπανών για συντάξεις στο 25% του ΑΕΠ έως το 2015 και την επιδείνωση της κοινωνικής ασφάλισης, οι προοπτικές του κλάδου είναι ευνοϊκές, ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για «συν-λειτουργία» ιδιωτικής και κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε «ετοιμότητα» από την πλευρά της Πολιτείας να ανοίξει τον διάλογο μιας θεσμικής συνεργασίας, τόσο στον κλάδο των συντάξεων όσο και στον κλάδο της υγείας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «εκ των ων ουκ άνευ αναγκαιότητα».

Της Ευγενίας Τζωρτζη
23.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis