Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Ειδική μέριμνα για τους «μικροεπενδυτές» (για τις απώλειες των φυσικών προσώπων από τα ομόλογα)

«Ακραία παρερμηνεία» των χθεσινών του δηλώσεων χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος τη διαπίστωση, σε διάφορα δημοσιεύματα, ότι «κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές».
«Αντιθέτως, αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν θα διασφαλισθούν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «μικροεπενδυτής», που δεν είναι όμως επενδυτής αλλά αποταμιευτής, διευκρίνισε.
Το νομοσχέδιο για το PSI, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, αφότου έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε σήμερα ότι η ανταλλαγή ενός μικρού μέρους των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
«Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διέπονται από βρετανικό δίκαιο θα γίνει στις αρχές Απριλίου», είπε ο ΥΠΟΙΚ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

22.2.2012

Σχόλιο δικό μας :

Είναι ολοφάνερο ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι καθόλου καλά πληροφορημένος από τους συμβουλάτορές του.
Είπε ότι η μέριμνα που θα ληφθεί για να μην υποστούν ζημιές οι μικροεπενδυτές από την απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα αφορά κατά κύριο λόγο όσους αγόρασαν τα ομόλογα από την πρωτογενή αγορά και όχι αυτούς που αγόρασαν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. 
α. Ας μας πει ο Υπουργός Οικονομικών με ποιό μηχανισμό θα μπορέσει να διαχωρίσει τους "μικροεπενδυτές" ή "αποταμιευτές" της πρωτογενούς ή/και δευτερογενούς αγοράς. Επίσης ποιό είναι το ηθικό κριτήριο που δικαιολογεί την απομείωση κατά το ήμισυ ακόμη και σε όσους πιθανά εμπιστεύτηκα τα εισοδήματά τους (όσο υψηλά και αν είναι) στο ελληνικό δημόσιο???

Για να διευκρινίσουμε : εάν εγώ πάω σε μια Τράπεζα και ζητήσω να αγοράσω Ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σημαίνει ότι είμαι ευθέως εκτεθειμένη στα ομόλογα αφού φαίνεται ότι στη κατοχή μου έχω κάποια ομόλογα. Αυτός ο τρόπος αγοράς ομολόγων λέμε ότι γίνεται μέσω της πρωτογενούς αγοράς.
Εάν εγώ (ο Χ πολίτης) για κάποιους λόγους "σπάσω" νωρίτερα το ομόλογο, δηλαδή ζητήσω ρευστοποίηση πριν από την 31.12.2012 (παίρνουμε μια υποθετική ημερομηνία λήξης), η Τράπεζα θα μου δώσει ένα ποσό όχι με βάση την ονομαστική αξία που αναγράφεται πάνω στο ομόλογο αλλά αφαιρουμένου κάποιου ποσού (σχεδόν) αναλογικά με το πόσες ημέρες απομένουν μέχρι  τη λήξη (συν κάποια ποινή λόγω της πρόωρης εξόφλησης).
Το ομόλογο που προεξόφλησα εγώ, η Τράπεζα είτε θα το πουλήσει (στη δευτερογενή αγορά) στον πολίτη Ζ ο οποίος θα ενδιαφερθεί να τοποθετήσει τα χρήματά του για μικρότερη περίοδο, είτε θα το ενσωματώσει σε ένα είδος μεικτής επένδυσης (αμοιβαία κεφάλαια) και θα το πουλησει στον Ψ πελάτη. Σε αυτή τη περίπτωση λέμε ότι ο πολίτης Ζ αγόρασε το ομόλογο στη δευτερογενή αγορά.  
Αλλη πέριπτωση είναι όταν ο Ψ πελάτης πάει στην Τράπεζα "Υ" και αγοράζει αμοιβαία κεφάλαια και όχι ομόλογα. Δηλαδή εμπιστεύεται τα χρήματά του σε ένα επενδυτικό σχήμα μεικτό λόγω καλύτερης απόδοσης ίσως, (το αμοιβαίο περιλαμβάνει επένδυση σε μετοχές εταιριών καθώς και σε ομόλογα είτε εσωτερικού ή/και εξωτερικού).
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Με ποιόν τρόπο/μηχανισμό  το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαιρέσει τον πολίτη Ζ ή/και Ψ από την αποζημίωση αφού η αγορά και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε στη δευτερογενή αγορά και όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση (πολίτης Ψ) η σύνθεση της επένδυσής του σε αμοιβαία κεφάλαια δεν είναι καθαρή επένδυση αποκλειστικά σε ομόλογα?
Θα στείλει υπαλλήλους να ελέγξουν το σύνολο των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο για να απομονώσει μόνο τα ποσά που σχετίζονται με τα Ομόλογα???? Μη τρελλαθούμε κιόλας. Εδώ ούτε τα του οίκου του δεν μπορεί να συμμαζέψει το Υπουργείο Οικονομικών και θα καταφέρει να βγάλει άκρη με τη σύνθεση των διεθνών Funds???

Ανεφάρμοστο θεωρούμε το σκεπτικό του Υπουργού Οικονομικών και του επιτελέιου του και πιστεύουμε ότι μόνο για επικοινωνικούς λόγους και για να καθησυχάσει τις εύλογες αντιδράσεις λέγεται (με απλά λόγια ψεύδεται).

β) ΕΡΩΤΗΣΗ2 : Θα απομειωθούν και τα ομόλογα που το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο έδωσε σε όσους Δημοσίους Υπαλλήλους έπρεπε να καταβάλλει το εφάπαξ που δικαιούνταν, με το επιχείρημα ότι δεν είχε ρευστότητα και τα οποία λήγουν σε μεταγενέστερες περιόδους ? με απλά λόγια το ελληνικό δημόσιο εξόφλησε (δήθεν) τις υποχρεώσεις του στους δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, ας πούμε για 30.000 Ευρώ και έρχεται τώρα να τους πει ότι από τα 30.000 ευρώ θα χάσετε τα 15.000 (περίπου) ????

Καμία απολύτως παρερμηνεία δεν έχει γίνει στους λόγους του κ. Βενιζέλου. Η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του. 

Και κάτι άλλο : εάν είναι πρώτα να απομειωθεί η αξία του συνόλου των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα και κατόπιν το ελληνικό δημόσιο να τα ξαναδώσει πίσω, τότε μήπως θα ήταν προτιμότερο να εξαιρεθούν από την απομείωση τα ομόλογα που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα ; Ετσι, και λιγότερο θα κοστίσει η όλη διαδικασία και θα προληφθεί η πλήρης κατάρρευση της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου που ήδη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις (συνεχής κατάπτωση εγγυητικών επιστολών του δημοσίου, μη έγκαιρη εξόφληση των προμηθευτών του, μακρόχρονες διαδικασίες για την καταβολή συντάξεων, μη έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, και όλα αυτά την ίδια ώρα που κάποιες επιχειρήσεις έχουν γονατίσει από τη μη έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ από το δημόσιο σε αυτές, παρά τις κατά καιρούς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κλπ κλπ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis