Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Πώς θα γίνει η παρακράτηση αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Από τη μισθοδοσία του Απριλίου θα ξεκινήσει η παρακράτηση των αναδρομικών για τις μειώσεις μισθών που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο σε υπαλλήλους του δημοσίου για τους οποίους δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμη το νέο μισθολογικό καθεστώς.
Οι μειώσεις αφορούν στη μισθοδοσία των υπαλλήλων αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2011 και θα παρακρατηθούν ισόποσα από τους μισθούς των επόμενων μηνών έως και τον Ιούνιο.
Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις μειώσεις των συντάξεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας.
Στο νομοσχέδιο μαζί με τις μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων προβλέπονται περικοπές σε κατηγορίες δημοσίων δαπανών για την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος - μετά από αυτές τις παρεμβάσεις - προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 59,159 δισ ευρώ και τις δαπάνες στα 70,298 δισ ευρώ.
Αναλυτικότερα οι περικοπές δαπανών που προβλέπονται με το νομοσχέδιο για την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού είναι οι ακόλουθες:
- 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 15% των υπουργείων (εξαιρείται το υπουργείο Εθνικής ’μυνας)
- 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εθνικής ’μυνας
- 93 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- 25 εκατ. ευρώ από τη μείωση των επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
- 86 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- 80 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας
- 129 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Εσωτερικών
- 66 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις του δημοσίου
- 537 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- 205 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων
- 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
- 386 εκατ. ευρώ από τη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων
- 576 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:
- Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 θα καταβληθεί με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του ίδιου έτους. Θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος στην εφορία.
- Η μείωση στα 500 ευρώ της εφάπαξ ειδικής αποζημίωσης για τη διενέργεια εκλογών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας, και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών. Επίσης, η συνολική κάθε φορά δαπάνη δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
- Μειώνεται κατά 10% η αντιμισθία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Στον αντιπερειφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισία ίση με το 75% του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου ίση με το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη
- Τα ποσά του ειδικού τέλους επί των ακινήτων που εισπράττονται από τη ΔΕΗ  και τους εναλλακτικούς παρόχους καταβάλλονται στο δημόσιο μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα από την είσπραξή τους
- Συγχωνεύονται σειρά ερευνητικών φορέων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας με στόχο να συμπτυχθούν σε 31. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Αγροβιοτεχνολογίας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Μεταφορών και Πληροφορικής, Κοινωνικής Πολιτικής, Εσωτερικών Υδάτων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Πυρηνικής Τεχνολογίας κτλ.

Πηγή Ναυτεμπορική
22.2.2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis