Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Στ. Μάνος : Το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Την εκτίμηση ότι το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ -ύψος στο οποίο θα βρίσκεται το 2020, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup- δεν είναι βιώσιμο διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος, προσθέτοντας ότι για να καταστεί βιώσιμο, το χρέος θα πρέπει να πέσει στο 90%. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Μάνος επισήμανε ότι η περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 30% μπορεί να προκύψει από περισσότερο δραστικές περικοπές του κράτους με 400.000 απολύσεις μέχρι το 2015, εκ των οποίων 100.000 φέτος και παροχή στους απολυμένους για μία τριετία του 70% των αποδοχών τους. Επιπλέον, με μαζική εκποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο τα 100 δισ.
Στην ίδια εκδήλωση, ο οικονομολόγος Παναγής Βουρλούμης τάχθηκε υπέρ της εκποίησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της δημόσιας περιουσίας και αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος των ιδιωτικοποιήσεων λόγω αντιστάσεων εκ των έσω. Περιέγραψε, δε, ένα πλαίσιο αρχών που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να διασφαλισθεί ότι θα επιλεγεί ο καλύτερος επενδυτής, αλλά και μια σειρά από θέματα που θα πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος επενδυτής, προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο δικηγόρος Στρατής Στρατηγός ανέλυσε το πλαίσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του θεσμού της επιφάνειας, με τον οποίο το Δημόσιο δεν πουλάει το έδαφος, αλλά παρέχει εμπράγματο δικαίωμα επί και υπό το έδαφος. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, παρουσίασε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα και τις προκλήσεις του σήμερα.

Πηγή Καθημερινή
22.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis