Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Περικοπές εισηγείται ο Τ. Γιαννίτσης (για μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων)

Προτάσεις για μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την ετοιμότητά του να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση άμεσα, παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτσης. Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών - μελών της Επιτροπής, ωστόσο, αν και δεν υπήρξαν επί της ουσίας αντιρρήσεις, προκύπτει σαφέστατα πως δεν υπάρχει και η ανάλογη προθυμία να δρομολογηθούν ταχύτατα νομοθετικές ρυθμίσεις για δραστική μείωση των χρημάτων των φορολογουμένων που εισέρχονται στα κομματικά ταμεία. Αντιθέτως, μάλιστα: από ορισμένες πλευρές (με πιο αισθητή του ΛΑΟΣ) φάνηκε να υπάρχει και ανησυχία για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί ούτε η τέταρτη δόση της επιχορήγησης για το 2011 ούτε η πρώτη για το τρέχον έτος. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μη καταβληθείσα ακόμη δόση για την περασμένη χρονιά υπολογίζεται στα 13,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το ποσό της συγκεκριμένης δόσης θα είναι περίπου και εκείνο που θα εξοικονομηθεί εάν θεσμοθετηθούν οι προτάσεις Γιαννίτση, σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν ορθό να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση σε ποσοστό περίπου 20%. Αντιστοίχως, ο υπουργός προτείνει μείωση 30% των ποσών που προορίζονται για προγράμματα «έρευνας και επιμόρφωσης» των κομμάτων. Το εάν «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση θα θελήσει να κινηθεί μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία προ των εκλογών» συνιστά καθοριστική προϋπόθεση προκειμένου να κινηθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης. Πέραν της αναφοράς του στη συγκεκριμένη «προϋπόθεση» νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα οικονομικά των κομμάτων, έσπευσε να σχολιάσει: «Η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή. Δεν έχει περιορισμένη εξουσιοδότηση. Οφείλει να φέρνει νομοθετήματα και εναπόκειται στα κόμματα αν θα προσφέρουν ή όχι τη στήριξή τους στα νομοθετήματα αυτά».
Μεταξύ των άλλων προτάσεων, επί των οποίων καταγράφονται αντιρρήσεις από πλευράς των κομμάτων, περιλαμβάνονται και εκείνες που αφορούν τη «διεύρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού» των οικονομικών τους, καθώς και τη συνάρτηση μέρους της κρατικής χρηματοδότησης με το ποσοστό συμμετοχής πολιτών στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κεφάλαιο της υπέρογκης δανειοδότησης των κομμάτων από τις τράπεζες, ο κ. Γιαννίτσης πρότεινε αφενός να απαγορευθεί στο μέλλον η δυνατότητα που έχουν σήμερα να προσφέρουν τη μελλοντική χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ως εγγύηση για τα δάνεια που λαμβάνουν και αφετέρου «το 60% των εκάστοτε επιχορηγήσεων να παρακρατείται και να καταβάλλεται από το Δημόσιο στις τράπεζες, μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου».

Του Γιώργου Μπουρδάρα
15.2.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis