Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Δικαστήρια : στα χαρτιά το δειυρυμένο ωράριο

Η διεύρυνση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες, σύμφωνα με την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθετική διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστη, αφού οι δικαστικοί υπάλληλοι από την 1η τρέχοντος κατεβαίνουν από την έδρα στις τρεις ακριβώς, ενώ πέραν του ωραρίου αυτού δεν παρευρίσκονται στα Αυτόφωρα και στις ανακρίσεις. Από την άλλη, αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, με τις πολυήμερες απεργίες των δικηγόρων να έχουν παραλύσει τα δικαστήρια και τη δυσφορία των δικαστικών λειτουργών, λόγω των επικείμενων μισθολογικών μειώσεων, να έχει κορυφωθεί. Χθες και σήμερα αναβλήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δίκες καθώς απεργούν οι δικηγόροι, που έχουν εξαγγείλει νέα 48ωρη στις 15 και 16 Μαρτίου. Την απόφαση έλαβε η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, μέλη της οποίας θα προβούν την Παρασκευή σε συμβολικό αποκλεισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Aπό την άλλη, αύριο θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ χθες η ΟΔΥΕ διεβίβασε με δικαστικό επιμελητή έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης, στην πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.κ. Ασημακοπούλου και Τέντε, υπενθυμίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται σε κανένα θεσμικό όργανο του κράτους να μας υποχρεώνει να εργαζόμαστε πέραν του νομίμου ωραρίου μας για το οποίο μας προσφέρεται (έστω και πενιχρός) μισθός, να εργαζόμαστε ως γραμματείς έδρας στα Αυτόφωρα, ως γραμματείς ανακριτών και τα Σάββατα ή τις αργίες. Η “καλή πίστη μας εξαντλήθηκε”», σημειώνει η ΟΔΥΕ και ως εκ τούτου «από την 1η Μαρτίου, αν κάτι δεν αλλάξει με δική σας πρωτοβουλία και ευθύνη ως θεσμικών οργάνων, θα τηρούμε αυστηρά και απαρέγκλιτα το ωράριο που λήγει στις 15.00».
Εν τω μεταξύ χθες, το Στ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια. Εάν η Ολομέλεια ταυτιστεί με την άποψη του Τμήματος, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο Αρειος Πάγος με σειρά αποφάσεων έχει δεχθεί ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δικαιούνται το επίμαχο επίδομα.

6.3.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis