Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η "Διεθνής" των γελοιογράφων μιλάει ελληνικά

«Ντύνουν» με τις γελοιογραφίες τους τις μεγαλύτερες εφημερίδες του πλανήτη. Παρακολουθούν ενεργά τις εξελίξεις στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας παγκοσμίως. Και απευθύνονται στους πολίτες της με έναν τρόπο που γνωρίζουν καλά: τριάντα ξένοι καταξιωμένοι σκιτσογράφοι ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία «Είμαστε όλοι Ελληνες», δημιούργησαν γελοιογραφίες με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στέλνουν με το πενάκι τους το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του ελληνικού λαού, του πολιτισμού και της δημοκρατίας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην εταιρεία EduCartoon και τον Ελληνα σκιτσογράφο Μιχάλη Κουντούρη, οι οποίοι προσκάλεσαν τους συναδέλφους τους να φτιάξουν κάτι για την Ελλάδα.
Τα σκίτσα θα εκτεθούν από την Πέμπτη 15 έως την Κυριακή 18 Μαρτίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ μετά την παρουσίασή της η έκθεση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, σε δήμους που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
«Οι γελοιογράφοι είμαστε μια μεγάλη παρέα εντός και εκτός συνόρων», λέει ο κ. Κουντούρης εξηγώντας πώς προέκυψε η ιδέα για την έκθεση. «Εχω την τύχη να συνεργάζομαι με πρακτορεία του εξωτερικού και έχω φίλους ξένους συναδέλφους, οπότε έχει ανοίξει μεταξύ μας η κουβέντα για την κατάσταση στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Αλλωστε ως χώρα είμαστε ένα θέμα που οι συνάδελφοι δουλεύουν πολύ. Από διαφορετικές πλευρές ο καθένας, αλλά το δουλεύουν. Οταν προέκυψε το κίνημα "Είμαστε όλοι Ελληνες" δόθηκε υλικό για συζήτηση, ακούστηκε η φωνή του Ελληνα», συνεχίζει. «Εκείνη την περίοδο έκανα τη γελοιογραφία που απεικονίζει μια Καρυάτιδα με μάσκα των Αnonymous. Την έστειλα στο Political Cartoons και από τη στιγμή που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες πρακτορείων άρεσε πάρα πολύ, είχε πολλά χτυπήματα και αναδημοσιεύσεις. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την έκθεση. Και ήταν πολύ μεγάλη τιμή που το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θέλησε να τη φιλοξενήσει».

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Φινλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κούβα, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, ΗΠΑ είναι μερικές από τις χώρες όπου ζουν και εργάζονται οι συμμετέχοντες. Κάποιοι έστειλαν σκίτσα που είχαν ήδη δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά όλου του κόσμου, ενώ άλλοι δημιούργησαν γελοιογραφίες ειδικά για την περίσταση. Αξιοσημείωτο της ανταπόκρισης είναι ότι ορισμένοι γελοιογράφοι δημιούργησαν περισσότερα από ένα σκίτσα τα οποία και έστειλαν.
Το «Εθνος» σας παρουσιάζει μερικές από τις γελοιογραφίες της έκθεσης.
Κατερίνα Ροββά
 Πηγή ΕΘΝΟΣ
10.3.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis