Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Να τα χτίσουμε όλα από την αρχή

«Να τα χτίσουμε όλα από την αρχή»
«Κατώτερη των περιστάσεων η στρατιωτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.» τονίζει στην «Κ» ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Βασιλης Νεδος

Παρέμβαση στην εκρηκτική πολιτική και κοινωνική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια, κάνει μέσω της «Κ» ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

«Σε πρώτη φάση πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Βεβαίως δεν εξαιρείται από τις ευθύνες και η στρατιωτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων», λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η κρίση αυτή πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την ριζική αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Oπως λέει: «νομίζω ότι αποτύχαμε ως κοινωνία, ως πολιτικά κόμματα και ως Παιδεία, στο να χτίσουμε ένα σωστό κρατικό μηχανισμό. Ακόμη, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αποτύχει να δημιουργήσει αρχές και να εμπνεύσει πρότυπα».

«Δεν είναι μόνο η Παιδεία», τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης. Και συμπληρώνει: «συζητάμε βέβαια για την Αστυνομία, είμαστε όμως ευχαριστημένοι από τις εφορίες, από τις πολεοδομίες, από τα νοσοκομεία; Η απάντηση είναι “όχι”. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη να τα χτίσουμε όλα από την αρχή». Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι ο τρόπος παρέμβασης πρέπει ν’ αποφασισθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ευθύνη για την κατάσταση δεν βαρύνει μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος και των κομματικών εκφράσεών του.

Αναφερόμενος στα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων ημερών ο κ. Βαρβιτσιώτης θέτει δύο θέματα. «Είναι αναγκαίο», λέει, «να προβληματιστούμε σοβαρά για το είδος της Αστυνομίας που θέλουμε. Επιθυμούμε να είναι παρούσα; Απούσα; Και τα δύο μαζί; Ας αποφασίσουμε. Σε αυτή τη συζήτηση δεν μπορεί να είναι απούσα η κοινωνία». Ο κ. Βαρβιτσιώτης παρατηρεί ότι συχνά η Ελληνική Αστυνομία καλείται να κάνει το καθήκον της και αποδοκιμάζεται γι’ αυτό. Αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, συχνά να παραλύει υπό το βάρος της κριτικής και να πέφτει σε καθεστώς ακινησίας. «Τέτοια γεγονότα», τονίζει, «έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν στη Βουδαπέστη, στο Παρίσι και παλαιότερα στο Λος Αντζελες. Εκεί όμως υπάρχει Αστυνομία η οποία δεν είναι υπόδουλη πολιτικού κόστους. Κάνουν τη δουλειά για την οποία προορίζονται. Εδώ δεν υπάρχει επαγγελματική αστυνομία».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, πρέπει να συζητηθεί και το πανεπιστημιακό άσυλο. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «άσυλο έχει καθιερωθεί για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι για την τέλεση εγκληματικών πράξεων. Και οι πρυτάνεις στην ίδια κοινωνία με τους υπολοίπους ζουν και πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις σημαντικές ευθύνες που τους αναλογούν».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

14.12.08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis