Πρόκειται για οφειλές προς τις κατασκευαστικές, τις φαρμακευτικές, τις εταιρείες διαφήμισης και πληροφορικής, καθώς και άλλες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Οι επιχειρήσεις όμως αυτές έχουν ήδη καταβάλει ΦΠΑ, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές.
Οπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος στην επιστολή του, «στην Ελλάδα για να πληρωθεί κάποιος ιδιώτης από το Δημόσιοαπαιτούνται περισσότερες από 120 ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσειςμάλισταοι καθυστερήσεις φθάνουν και στις 330 ημέρες. Ειδικότεραγια τις φαρμακευτικές εταιρείεςο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φθάνει τις 820 ημέρες. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρεςοι πληρωμές χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες γίνονται κατά μέσον όρο εντός των πρώτων 60 ημερών. Ολα αυτά συνθέτουν ένα επικίνδυνο μείγμα,το οποίο είτε οδηγεί σε πολύ ακριβότερες τιμές για το Δημόσιο και για τους καταναλωτέςείτε οδηγεί μια σειρά επιχειρήσεις στην πτώχευση και στο κλείσιμο και χιλιάδες εργαζομένους στο ταμείο ανεργίας».
Ειδικότερα προς τις κατασκευαστικές εταιρείες οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα περίπου 3 δισ. ευρώ. Επίσης οι οφειλές των νοσοκομείων στο τέλος του Ιουνίου του 2009 προς όλους τους προμηθευτές τους ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ- το χρέος των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αυξανόταν κατά 52 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο την περίοδο 2001-2004, ενώ σήμερα αυξάνεται κατά 160 εκατ. ευρώ. Ακόμη οι οφειλές του Δημοσίου από τις επιστροφές του ΦΠΑ προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη το Δημόσιο οφείλει από τον επενδυτικό νόμο 435 εκατ. ευρώ, από προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις 350 εκατ. ευρώ, από την ψηφιακή σύγκλιση 120 εκατ. ευρώ, ενώ προς εταιρείες πληροφορικής περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, «μπορεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ωστόσουπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Δημόσιο έχει σταματήσει να πληρώνει».
Του Δ. Χαροντάκη
Πηγή Το Βήμα
28.4.2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου