Της Γιωτας Συκκα
Το μάθαμε με τον χειρότερο τρόπο. Οι αρχαιολογικοί χώροι που είναι κοντά σε δάση και αλσύλλια είναι από μόνοι τους δυναμίτες. Εκτεθειμένοι σε πυρκαγιές χρόνια τώρα, θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και βέβαια την υπόλοιπη κρατική μηχανή για τους πιθανούς κινδύνους. Το παράδειγμα της καταστροφής στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας είναι χαρακτηριστικό για το τι μπορεί να συμβεί. Αλλωστε η πυκνή βλάστηση κοντά στα μνημεία δεν έγινε σε 12 μήνες. Χρειάστηκε χρόνια να θεριέψει.
Οι εφορείες από μόνες τους πράττουν ό,τι μπορούν, αλλά με μέσα αδύναμα που βέβαια δεν σώζουν κανέναν την κακιά στιγμή. Για να μη ξαναζήσουμε ό,τι συνέβη στον Κρόνιο Λόφο, οι ιθύνοντες του ΥΠΠΟ θα έπρεπε να έχουν ασκήσει τις πιέσεις που όφειλαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Για να γίνει μια σωστή διαχείριση, με υλοτόμηση των άρρωστων και «ύποπτων» δέντρων, αντικατάστασή τους με κατάλληλα καινούργια που δεν μετατρέπονται σε «μολότωφ» σε κάθε πιθανό κίνδυνο, χάραξη ζωνών πυρασφάλειας κ.ά.
Το θέμα μνημεία και φωτιές επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που επεμβαίνει εκεί που αδυνατεί το υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί η κινητοποίηση του ΥΠΠΟ την άνοιξη και τα καλοκαίρια μοιάζει αδύναμη μπροστά στο μέγεθος των μνημείων που καλείται να προστατέψει.
Βοήθεια από χορηγό
Οι Δελφοί διέθεταν από τη δεκαετία του ’90 ένα αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, ωστόσο το πευκόφυτο αλσύλλιο καθαρίστηκε μετά την πυρκαγιά της Ολυμπίας. Η εφορεία σε συνεργασία με την πυροσβεστική Αμφισσας κατέληξε πως πρέπει να διευρυνθούν οι ζώνες πυρασφάλειας, να γίνει διαχείριση της βλάστησης, πολύ περισσότερο που υπάρχει έκταση 6.500 πεύκων από τη δεκαετία του ’30.
Προσφέρθηκε η εταιρεία S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. Πρότεινε συγκεκριμένα να αναλάβει μελέτη παρέμβασης στη διαχείριση του πευκόφυτου άλσους του αρχαιολογικού χώρου Δελφών. Αλλωστε, οι πυρκαγιές του 2007 αλλά και οι περσινές στη Ρόδο, Αιτωλοακαρνανία και Εύβοια -μια ανάσα από σπουδαία μνημεία-, απέδειξαν πάλι ότι πρέπει το υπουργείο να δράσει. Αλλά με τι μέσα;
Η χορηγία έγινε δεκτή από το αρμόδιο γραφείο, ενώ προχθές το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη που περιλαμβάνει από ζώνες, καθαρισμούς, απομάκρυνση ξερών δένδρων, φυτεύσεις καινούργιων (ελιές, κυπαρίσσια, βελανιδιές), συμμάζεμα της παρεδάφιας βλάστησης και όλα τα απαραίτητα. Για τους Δελφούς λοιπόν λύνεται το πρόβλημα. Φρόντισαν οι χορηγοί. Το υπουργείο ανάσανε. Αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα ποιος θα φροντίσει τα μνημεία από το νούμερο ένα καλοκαιρινό κίνδυνο;
Χωρίς δεξαμενές νερού
Κάποιοι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι δεν είχαν ούτε τις απαραίτητες δεξαμενές νερού το καλοκαίρι του 2007. Και χρειάστηκε να μάθουν από την Ολυμπία για να κάνουν κάτι περισσότερο από το ξεχορτάριασμα.
Ο καθηγητής Π. Βαλαβάνης για άλλη μια φορά τα είπε καλά στα άλλα μέλη του Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει. Το υπουργείο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη φροντίδα όλων των αλσυλλίων που βρίσκονται κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους. Πρέπει να δίνει χρήματα για τη φροντίδα των δένδρων, υποστήριξε τονίζοντας πως «Κι αυτά είναι μνημεία και διαμορφώνουν τους αρχαιολογικούς χώρους».
Αυτή τη συζήτηση θα έπρεπε να έχει παρακολουθήσει ο νέος υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς που κατέβηκε να συγχαρεί τα μέλη του ΚΑΣ για την υπομονή τους αλλά και για να πάρει «μια μυρωδιά» όπως είπε, της δουλειάς τους που φαίνεται να εκτιμά. Να δει ο υπουργός Πολιτισμού τι έχει αναλάβει και τι άφησαν οι προηγούμενοι.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
15.1.09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου