Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οφειλές 60 δισ. ευρώ παραμένουν ανείσπρακτες

Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να συρθεί σε μία ακόμη περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού με 2 δισ. ευρώ, χρέη και πρόστιμα ύψους 60 δισ. ευρώ παραμένουν ανείσπρακτα εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της χρονοβόρας εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων. Ο μηχανισμός ελέγχει μόλις το 3% των υποθέσεων κάθε χρόνο, ενώ εισπράττεται μόνο το 0,7% των προστίμων. Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να μειώσει μερικώς το κόστος της περαίωσης για τις επιχειρήσεις και να αυξήσει τις δόσεις για την εξόφληση του φόρου, αλλά απορρίπτει το ενδεχόμενο καταστροφής των βιβλίων.

Πρωτοφανή διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανέλεγκτων υποθέσεων υπερβαίνει τις 2.500.000 χρήσεις, ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου τους 1.300.000 και των υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια τις 150.000. 

Συνολικά ποσό ύψος 60 δισ. ευρώ είναι εγκλωβισμένο στα δικαστήρια και τις εφορίες.

Αυτός ο μηχανισμός καλείται όλο αυτό διάστημα να σώσει τη χώρα εισπράττοντας δημόσια έσοδα τη στιγμή που όπως παραδέχθηκε ο υπουργός δεν μπορούν να ελέγξουν παραπάνω από το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο. Οδηγεί δε, αναγκαστικά σχεδόν σε μία ακόμα ρύθμιση ανέλεγκτων χρήσεων δεδομένου ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό καθώς οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται να πετύχουν εκεί που απέτυχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν και υπάρχουν φωνές τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν τη ματαίωση της περαίωσης, ωστόσο το αντεπιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών που εισηγούνται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία τολμηρή περαίωση είναι ότι με την υπάρχουσα ελεγκτική διαδικασία εισπράττεται μόλις το 0,7% των προστίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 30 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στα διοικητικά δικαστήρια υπολογίζεται να εισπραχθεί μόλις το ποσό των 210 εκατ. ευρώ!. Επίσης, τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει το ποσό των 30 δισ. ευρώ.

Περαίωση
Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αποφάσισε να τραβήξει μία γραμμή με το παρελθόν. Βέβαια, εισπρακτικοί κυρίως λόγοι οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε η περαίωση είναι «αλμυρή» για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αυτή τη στιγμή το Δημόσιο χρειάζεται έσοδα και οι επιχειρήσεις να τελειώνουν με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Αναγνωρίζει ότι τα ποσά είναι μεγάλα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός με τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει:
1. Την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση της δεκαετίας των επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ ανέρχονται σε περίπου 2.000. Εναλλακτικά εξετάζεται να ενταχθούν οι επιχειρήσεις που είχαν στη δεκαετία μέσο όρο 20 εκατ. ευρώ.
2. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου που ανέρχεται στο 25% του φόρου που θα προκύψει. Η κυβέρνηση θέλει με το υψηλό αυτό ποσοστό να αναγκάσει τις επιχειρήσεις που θα περαιώσουν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις δόσεις. Είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες περαιώσεις να καταβάλλεται η πρώτη δόση και στη συνέχεια να σταματούν να πληρώνουν. Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση της προκαταβολής στο 20% ή στο 15%.
3. Μείωση των ελάχιστων ποσών. Τα ελάχιστα ποσά ξεκινούν από τα 400 ευρώ για τα βιβλία πρώτης κατηγορίας, αυξάνονται στα 700 ευρώ ανά χρήση για τα β΄ κατηγορίας και φθάνουν τα 1.000 ευρώ για τα γ΄ κατηγορίας. Οι όποιες μειώσεις θα είναι μικρές αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
4. Αύξηση των δόσεων. Δεν αποκλείεται οι δόσεις να φθάσουν και τις 24. Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε τις προηγούμενες μέρες προέβλεπε ως ανώτατο όριο τις 12 δόσεις. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ωστόσο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν να κλείσουν τρεις ανέλεγκτες χρήσεις (από το 2006 έως το 2009) οπότε δεν χρειάζονται πολλές δόσεις.
5. Την ένταξη στην περαίωση όσων έχουν αυτοπεραιώσει. Τα ελάχιστα ποσά σύμφωνα με τα ίδια στελέχη θα είναι πιθανόν στο ήμισυ της περαίωσης.
6. Τη μείωση του συντελεστή 2% στο 1,5%. Ο συντελεστής 1,5% θα ισχύσει μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογικές παραβάσεις.

Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες
Με αυτόφωρο απειλούνται όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες εντοπιστούν με σημαντικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο νομοσχέδιο για την περαίωση που θα κατατεθεί τις προσεχείς μέρες θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, τη διαδικασία αυτόφωρου εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές παραβάσεις της νομοθεσίας. Για παράδειγμα, η μη έκδοση σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης αποδείξεων θα ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτόφωρου. Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, προωθούνται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φορολογικές δίκες, προκειμένου να «πέσει» στα τρία χρόνια ο μέσος όρος εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.

«Πάμε στη λογική της δίκης ανάλογα με το ύψος του προστίμου, περιορίζουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον χρόνο εκκρεμοδικίας, περιορίζουμε τη δυνατότητα αναστολής της πράξης της φορολογικής αρχής μόνο εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Αυτή τη στιγμή -για να έχουμε μια αίσθηση- όταν κάποιος που του έχει επιβληθεί πρόστιμο πηγαίνει στο δικαστήριο, εννέα στις δέκα φορές παίρνει αναστολή, ακόμα και για το 25% που πρέπει να πληρώσει, για να μπορέσει να πάει σε δίκη. Συνεπώς, δίπλα στην εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα, αυτή τη στιγμή, να συλληφθεί η φοροδιαφυγή, έχουμε και τη χαμηλή πιθανότητα να τιμωρηθεί η φοροδιαφυγή», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Του Προκοπη Xατζηνικολαου
23.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis