Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

"Μονοπάτια Περιπέτειας" στα παραδοσιακά χωριά των Πρεσπών

Παιχνίδια αναζήτησης και περιπέτειας που συνδυάζονται με την εκμάθηση των τοπικών παραδόσεων και βόλτες στα παραδοσιακά χωριά των Πρεσπών προσφέρει μια 26χρονη Γαλλίδα. Ηρθε στην Ελλάδα για λίγο αλλά την κέρδισαν οι άνθρωποι και οι ρυθμοί ζωής της Φλώρινας, με αποτέλεσμα να αποφασίσει τη μόνιμη εγκατάστασή της στην περιοχή. «Οι γονείς μου θεώρησαν ότι έφυγα από τη Γαλλία για να ξεφύγω από κάτι. Οταν όμως ήρθαν εδώ και είδαν τον τόπο κατάλαβαν γιατί αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα». Μιλώντας στην «Κ» η Μαρί Αρσέ υποστηρίζει ότι οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αποφασίζει να μεταναστεύσει έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, και όχι κατ’ ανάγκη με οικονομικά κριτήρια.

Στην Ελλάδα βρέθηκε σχεδόν τυχαία. «Είχα πάρει το πτυχίο μου στην κοινωνιολογία και έπρεπε να αποφασίσω για το μεταπτυχιακό που θα έκανα. Σκεφτόμουν κάτι που αφορά την τουριστική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές και έτσι μπήκα σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ήρθα στις Πρέσπες, για να δω από κοντά το αντικείμενο με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ. Προηγουμένως δεν είχα καμία σχέση με την Ελλάδα ούτε είχα επισκεφθεί τη χώρα», αναφέρει.

Οπως λέει, από τους πρώτους κιόλας μήνες της διαμονής της στις Πρέσπες αποφάσισε πως θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μείνει. Εργάστηκε από το 2006 ώς εθελόντρια στη ΜΚΟ «Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών» που δραστηριοποιείται στην ομώνυμη περιοχή. Εκανε μεταπτυχιακό στον Βόλο και σήμερα ζει στον Λαιμό Πρέσπας όπου διατηρεί μια πρωτότυπη επιχείρηση ψυχαγωγίας με την ονομασία «Το Πνεύμα της Ανακάλυψης» την οποία ξεκίνησε χρησιμοποιώντας επιδότηση του ΟΑΕΔ.

Παιχνίδια - διαδρομές
«Πρόκειται για παιχνίδια - διαδρομές, τις αποκαλώ “Μονοπάτια Περιπέτειας”, τις οποίες καλούνται να ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Αυτές ξετυλίγονται στα χωριά των Πρεσπών. Οι παίκτες ξεκινούν με οδηγίες που τους δίνω και ανακαλύπτουν ήθη, παραδόσεις, φυσικά τοπία απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή γρίφους που τους έχουν τεθεί. Για τον ίδιο σκοπό σε διάφορα σημεία της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί κουτιά με αντικείμενα που βοηθούν στην αναζήτηση. Πρόκειται για διαδραστικά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν την περιοχή» περιγράφει η Μαρί. Οι δραστηριότητες της επιχείρησης συμπληρώνονται με ενοικιάσεις ποδηλάτων.

Οπως ισχυρίζεται η Μαρί, θα προσπαθήσει να παραμείνει στην Ελλάδα γιατί έχει δεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που διάλεξα ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Καμία από τις μέρες μου δεν μοιάζει με την άλλη. Είμαι κοντά στη φύση και προσπαθώ να οδηγώ και τους άλλους ανθρώπους στη φύση. Δεν δηλώνω οικολόγος, απλώς νιώθω ότι αυτό είναι κάτι που μου προσφέρει ικανοποίηση και με γεμίζει». Αυτή η αίσθηση δεν ανταλλάσσεται με κανένα οικονομικό όφελος, λέει.

Του Κώστα Ονισένκο
25.9.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis