Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Η κτηνοτροφία σε αφανισμό

Σε απόγνωση βρίσκονται και πάλι οι κτηνοτρόφοι, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τις εξισωτικές αποζημιώσεις ενώ δέχονται και μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες για τη μείωση της τιμής του γάλακτος.

Μετά τη σταδιακή απομάκρυνση της ΦΑΓΕ από τους αγελαδοτρόφους της Θεσσαλίας, ακολούθησε η ανακοίνωση της Vivartia ότι σταματά τις παραλαβές γάλακτος από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Η εταιρεία επικαλέστηκε περίσσεια γάλακτος ημερησίως περί τους 120 τόνους, λόγω της κρίσης, και έτσι εγκαταλείπει τους περίπου 22 τόνους από το ακριτικό αυτό κομμάτι της χώρας.

Το τελευταίο τετράμηνο έκλεισαν 500 βουστάσια από τα 5.600 πανελλαδικά (ποσοστό 9%), διότι δεν άντεξαν στις πιέσεις για μείωση των τιμών και στα χρέη.

Πέρυσι τον Ιανουάριο η τιμή του αγελαδινού γάλακτος έφθασε και τα 55 λεπτά το κιλό, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει κατρακυλήσει στα 30-37 λεπτά το κιλό.

Προ δεκαετίας οι αγελαδοτροφικές μονάδες της χώρας υπερέβαιναν τις 30.000

και τη μεγαλύτερη απώλεια στις ποσοστώσεις γάλακτος την υπέστη ο Νομός Καρδίτσας σε ποσοστό 90%, αφού από τους 90 στάβλους απέμειναν οι 10!

Οι κτηνοτρόφοι νιώθουν και εξαπατημένοι από την κυβέρνηση, αφού στο αρχικό «πακέτο αποζημιώσεων Χατζηγάκη» που προέκυψε μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών υπήρχε ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για την κτηνοτροφία, το οποίο αποδείχθηκε «πασπαρτού» και κάλυψε μόνο τις ανάγκες των παραγωγών προϊόντων φυτικής παραγωγής, κάτω από την πίεση των τρακτέρ και των μπλόκων... Εν τούτοις οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τόσο την ανάγκη της όποιας αποζημίωσης όσο τους κρατικούς ελέγχους για να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές σε «σκονόγαλα» και να αποδώσουν καρπούς τα ισοζύγια γάλακτος και κρέατος, ώστε να μην εξαπατάται και το καταναλωτικό κοινό.

Και επιπλέον, όπως έχει αποκαλύψει ο πρόεδρος της συνεταιριστικής βιομηχανίας ΕΒΟΛ κ. Ν.Πρίντζος, «ακόμη και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο καρτέλ του γάλακτος μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους και ο καταναλωτής δεν βλέπει παρά πρόσκαιρη μείωση στις τιμές και όχι στο επιλεγμένο γάλα.Στόχος των μεγάλων βιομηχανιών είναι να χτυπηθούν οι ελάχιστες εναπομείνασες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες.Το μεγαλύτερο καρτέλ όμως δεν είναι των βιομηχάνων,αλλά των σουπερμάρκετ,που ζητούν συνεχώς μπόνους για να βάλουν το προϊόν μας στο ράφι».

Είναι γεγονός ότι η κτηνοτροφία της χώρας οδηγείται σε ραγδαία συρρίκνωση. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η πολιτεία είναι αν θέλει κτηνοτροφία στην Ελλάδα ή αν εν τέλει θα επιβάλουν τη θέλησή τους τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ...

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βιοτεχνολογία.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
1.4.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis