Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Καθυστερεί η απόκτηση του Φιξ

Αποψη του βιομηχανικού συγκροτήματος Φιξ στη Θεσσαλονίκη, από τα πιο σημαντικά νεότερα μνημεία της πόλης. Εχει εγκαταλειφθεί.

Καθυστερεί η απόκτηση του Φιξ


Η επιτροπή εκτίμησης της αξίας του βιομηχανικού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί



Της Γιωτας Μυρτσιωτη



Τον Ιανουάριο του 2007 οι περιπέτειες για το κτιριακό συγκρότημα ΦΙΞ και το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού (πρώην ΝΑΤΟ) έδειχναν να τελειώνουν. Η απόφαση για την αγορά ή την αναγκαστική απαλλοτρίωση του βιομηχανικού συγκροτήματος άναβε, για πρώτη φορά στην τελευταία 15ετία, το πράσινο φως για την οριστική διάσωσή του. Παράλληλα, το ΥΠΠΟ αποδεχόταν μία από τις μεγαλύτερες δωρεές, το διατηρητέο αρχοντικό της οδού Βασιλίσσης Ολγας 105, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Δύο αξιόλογα μνημεία έμπαιναν επιτέλους υπό τη σκέπη του ΥΠΠΟ για πολιτιστικές χρήσεις.
Η κοινή εξαγγελία για τα δύο μνημεία -διαφορετικής μεν κλίμακας- ενθουσίασε και ανακούφισε κυρίως όσους έδωσαν τη μάχη να γλιτώσουν το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο από την κατεδάφισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το ιστορικό αρχοντικό από την εκποίησή του.
Το εκλεκιστικό μέγαρο στην οδό Βασιλίσσης Ολγας 105, στη Θεσσαλονίκη.
Το ΥΠΠΟ το πούλησε παρότι του είχε παραχωρηθεί ως δωρεά!!!


Ομως, ένα χρόνο μετά την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για αγορά ή απαλλοτρίωση του ΦΙΞ, η ειδική επιτροπή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, που θα εκτιμήσει την αξία του βιομηχανικού συγκροτήματος δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί, παρά το σχετικό αίτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ότι το ιστορικό αρχοντικό που ανακαινίστηκε με χρήματα του Δημοσίου (400 εκατ. δρχ.) για να στεγάσει την έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, πουλήθηκε σε ιδιώτη αντί 4 εκατομμυρίων ευρώ!

Τι μεσολάβησε ώστε να ανακληθεί εκείνη η δωρεά και γιατί καθυστερεί η απόκτηση του ΦΙΞ;

Ποιος θα λογοδοτήσει για τις εν κρυπτώ πωλήσεις και ποιος θα δώσει απαντήσεις για την τύχη του βιομηχανικού συγκροτήματος; Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι: έντονα προβλήματα στατικότητας εμφανίζουν πολλά από τα κτίρια της ιστορικής βιομηχανίας. Το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς του μνημείου (ένα μέρος ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο σε ιδιώτες) δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αναστηλωτική παρέμβαση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ. Ταυτόχρονα, χάνονται οι ευκαιρίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του Δ΄ ΚΠΣ είτε για μελέτες αναστήλωσης είτε για ριζικές παρεμβάσεις, στις οποίες είχε εναποθέσει τις ελπίδες του το ΥΠΠΟ. Οι εξελίξεις μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν αποδείξει ότι δεν αρκεί μόνο η πρόθεση.
Εως ότου το Δημόσιο αποφασίσει ποια είναι η συμφέρουσα λύση, το ιστορικό ζυθοποιείο ή θα έχει την τύχη του αρχοντικού της Βασιλίσσης Ολγας ή θα καταρρεύσει.
Μαζί μ’ αυτό ένα κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς – ο καθρέφτης της νεότερης ιστορίας της πόλης.




7.3.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis